Anslagen ska höjas varje år

Två procent av BNP. Markus Wiechel och hans partikamrater i Sverigedemokraterna vill höja anslagen till försvaret.

Två procent av BNP. Markus Wiechel och hans partikamrater i Sverigedemokraterna vill höja anslagen till försvaret.

Foto: Magnus Andersson

Debatt2017-04-04 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några veckor sedan kom regeringen, tillsammans med M, C och KD, fram till att öka försvarsanslagen med 500 miljoner kronor för 2017. Samtidigt som det är glädjande att flera av de övriga partierna äntligen insett behovet av ökade resurser till försvaret menar Sverigedemokraterna att satsningarna är långt ifrån tillräckliga.

Både den nuvarande och förra regeringen har under de senaste åren behandlat det svenska försvaret som något som kan liknas vid en budgetregulator, där man steg för steg tagit resurser från verksamheten för att istället finansiera andra samhällsområden.

Skälet till denna nedrustning har uppgetts vara en fråga om prioriteringar, men att först nu – med anledning av bland annat Rysslands aggressioner – plötsligt göra en helomvändning, ger ett väldigt oprofessionellt intryck. Försvarspolitik kräver långsiktighet, och här står Sverigedemokraterna som enda parti som under mycket lång tid krävt ökade resurser för att kraftigt förbättra den svenska försvarsförmågan.

Trots det alldeles för sena uppvaknandet anser vi dock att satsningen är ett steg i rätt riktning. Faktum kvarstår dock att den här ganska blygsamma summan inte är i närheten av att vara tillräcklig. Därför menar vi att anslagshöjningarna successivt bör läggas på en nivå där totalförsvaret får minst 2 procent av BNP inom 10 år. Det innebär en höjning i fasta priser på 5 miljarder kronor per år.

De konkreta behoven är skriande i alla försvarsgrenar, men allra mest angeläget är bland annat ett nytt, modernt luftvärn och återtagande av det civila försvaret. Att Sverige har ett försvar värt namnet anser vi inte är för mycket begärt.