Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Anledning att vara stolta

Stolt. Mia Sköld, här på nationaldagsfirande med barnbarnet Milio Miller, skriver om stora gröna framgångar i regeringen.

Stolt. Mia Sköld, här på nationaldagsfirande med barnbarnet Milio Miller, skriver om stora gröna framgångar i regeringen.

Foto:

Debatt2016-06-09 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte svårt att som miljöpartist känna stolthet över mycket som Miljöpartiet har varit med om att driva igenom som en del av regeringen. Många kloka beslut har fattats som har stor betydelse för ett långsiktigt hållbart Sverige.

Det klimatpolitiska ramverk som antagits med bred politisk majoritet är ett av världens mest ambitiösa, säger att senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Sverige ska vara ett ledande land i det globala arbetet med att förverkliga Parisavtalet och vi har redan börjat.

Regeringen prioriterar satsningar på energi från skog, sol och vind för att vi ska bli ett av världens första fossilfria länder. Det blir billigare och enklare att få egen energi från solceller.

Arbetet för att göra Sverige klimatsmart pågår just nu inom många områden. Stadsmiljöavtalet medfinansierar lokala och regionala kollektivtrafikprojekt. En utbyggd kollektivtrafik leder till nya, attraktiva lägen för bostadsbyggande. Regeringen satsar 600 miljoner kronor per år till kommunernas och regionernas klimatarbete så att exempelvis laddstolpar kan installeras, att öka produktionen av biogas och att mer avfall kan återvinnas. För att skynda på omställningen från fossildrivna bilar och bussar till fordon som drivs med förnybara bränslen eller el satsas mer pengar på elbilar och en ny premie införs för elbussar. Dessutom satsar regeringen en miljard kronor per år på energieffektivisering och upprustning av befintliga fastigheter för att minska våra bostäders klimatutsläpp.

Att handla ekologiska matvaror i matbutikerna har blivit ett naturligt val och allt fler skolor och sjukhus går över till mer hälsosam och hållbar mat. Det kommer att ge ringar på vattnet genom att lantbruk ställer om till mer ekologisk och fossilfri produktion. Hälsan och miljön går hand i hand med Miljöpartiet i regeringen genom prioriteringar på giftfri miljö i skolor, åtgärder mot plastskräp i haven, utfasning av mikroplaster samt mot hormonstörande ämnen i byggprodukter, brandskum och dricksvatten. Detta är problem som miljökämpar uppmärksammat under lång tid och som nu äntligen adresseras.

Du minns väl att Ojnare på Gotland utsågs till Natura 2000-område, men visste du att antalet naturreservat ökar rejält? Det är goda nyheter som sällan får den uppmärksamhet det förtjänar. Det är viktiga segrar för både den biologiska mångfalden och våra framtida möjligheter till ett rikt friluftsliv. Miljöpartiet har även medverkat till att djurskyddet stärks genom tydligare upphandlingsregler. Det gynnar svenska lantbruk med god djurhållning och minimal användning av antibiotika.

Självklart innebär regeringssamarbetet ständiga kompromisser och visst finns det hjärtefrågor där Miljöpartiet under stor vånda fått ge sig. Det hör till de demokratiska spelreglerna, men det får inte förta glädjen över allt det som på kort tid gjorts för ett mer långsiktigt hållbart Sverige.