Allt hopp om en ljusnande framtid grusades den dagen

Nuvarande majoritet med M, S och KD har under föregående år bedrivit en verksamhet med en ekonomi i fritt fall.

Caroline Gustavsson och Ulric Nilsson från Centerpartiet i Söderköping är skarpt kritiska till de styrande partiernas och SDS: s beslut om att stoppa intgningarna till de högskoleförberedande programmen på Nyströmska skolan.

Caroline Gustavsson och Ulric Nilsson från Centerpartiet i Söderköping är skarpt kritiska till de styrande partiernas och SDS: s beslut om att stoppa intgningarna till de högskoleförberedande programmen på Nyströmska skolan.

Foto: Elisabet Bergquist

Debatt2024-04-05 08:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 28 mars 2024 togs ett ödesdigert beslut i Söderköpings Barn- och utbildningsnämnd. Moderater och socialdemokrater med stöd av sverigedemokrater beslutade att stoppa intagningen till alla högskoleförberedande program på Nyströmska skolan. Det är första steget till att avveckla gymnasieskolan i Söderköping!

Nedläggningsbeslutet hade inte behövt tas. Söderköpingsborna får betala priset för majoritetens oförmåga att politiskt hantera kommunens ekonomi. Nuvarande majoritet med M, S och KD har under föregående år bedrivit en verksamhet med en ekonomi i fritt fall. Bokslutet 2023 är det sämsta någonsin med underskott på 37,3 miljoner kronor. Som om inte detta skulle räcka så har kommunen en låneskuld som ständigt växter och som för närvarande uppgår till 826 miljoner kronor. Skulderna är större än tillgångarna.

Majoriteten trodde sig kunna lösa problemet med först ett misslyckat anställningsstopp och senare en skattehöjning på 80 öre följt med att varsla 50 personer och nu avveckling av olika verksamheter.

Att spara på förskola och grundskola riskerar sämre skolresultat med färre elever som uppnår behörighet till gymnasieskolan. Barn med särskilda behov får inte den hjälp de behöver. Detta i sin tur innebär svårigheter för elever att klara sin utbildning på utsatt tid med ökade kostnader för kommunen och en negativ upplevelse för individen.

Nyströmska skolan har, sedan den invigdes 1995, med tiden utvecklats till ett modernt utbildningscentrum med många utbildningsdelar för ungdomar och vuxna och av stor betydelse för individer och näringsliv. De högskoleförberedande programmen är en viktig hörnsten i detta och vi har bland annat Östergötlands bästa naturprogram! Alla delar samverkar med varandra särskilt vad beträffar kvalificerad lärarkompetens. Med avveckling av de högskoleförberedande programmen försvinner också en stor del av den lärarkår som krävs för att bedriva resterande delar av skolan.

Med detta ogenomtänkta beslut går inte bara föräldrar och ungdomar miste om ett starkt argument för att välja Söderköpings kommun som boendekommun. Utan även näringslivet kommer sannolikt bli lidande av detta genom minskad attraktivitet till kommunen och svårigheter att rekrytera personal. 

Har våra beslutande politiker verkligen insett det verkliga priset av beslutet?

Ett kortsiktigt sparande kan i det längre perspektivet i stället ge ökade kostnader. Alla gymnasieelever som väljer högskoleförberedande program hänvisas nu till Norrköping eller andra orter. Kommunen har då inte längre något inflytande över gymnasieplatsers kostnad.

Den 25 augusti 1995 var en dag av högtid, glädje och framtidstro då skolministern invigde Nyströmska skolan. Den 28 mars 2024 blev en dyster dag utan visioner och hopp! En sorgens dag, då allt hopp om och visioner om en ljusnande framtid grusades. Det gäller både för ungdomar som familjer, näringsliv och Söderköpings kommun i sin helhet. För många har tillvaron slagits i spillror.

Söderköping kan inte förbättra sin ekonomi genom att bromsa sig ur situationen. Söderköping kommun måste i stället både gasa och bromsa samt styra rätt för att komma ur de ekonomiska problemen. Nyströmska skolan del i detta är inte en nedläggning utan att i stället ta tillvara på den positiva trenden med flera sökande till utbildningarna. Nyströmska skolans högskoleförberedande program håller mycket hög kvalitet och är en tillgång för hela Söderköpings kommun som det ska satsas på.