"Allt annat vore ett svek mot fattiga pensionärer"

En miljon svenska pensionärer räknar med att snart få höjd pension.

Debatt 3 maj 2022 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det handlar om garantitillägget som ska ge dem i snitt 750 kronor mer i månaden. Allt är skattefritt. I Östergötlands län ska hela 53116 pensionärer få en höjning. Det är resultatet av de krav som Vänsterpartiet ställde i förhandlingar med S och MP inför statsministeromröstningen i höstas.

Sverige har större andel fattigpensionärer än något annat nordiskt land. Hela 300 000 pensionärer lever med låg ekonomisk standard. En genomsnittlig kommunal- eller industriarbetare som går i pension idag får mindre än hälften av sin slutlön i allmän pension. Om vi inte gör något kommer siffran vara ännu lägre för framtidens pensionärer.

 Situationen för dem som har lägst pensioner är väldigt tuff och den behöver förbättras först. Därför har vi nu sett till att det finns ett konkret förslag på riksdagens bord. Garantitillägget går till alla som har garantipension. Det är varannan kvinnlig pensionär. Det gäller 7 av 10 kommunalare. Det är människor som slitit länge och nu behöver en bättre ekonomisk situation.

Idag skjuter priserna på mat, energi och drivmedel i höjden. De låga pensionerna var ett problem tidigare, men med dagens priser blir en pensionshöjning än mer angelägen.

 Vi har hört de andra partierna prata om att de vill förbättra situationen för pensionärer. Nu får vi se om de menar allvar eller inte. Östergötlands pensionärer räknar med att de andra partierna inte stoppar garantitillägget. Allt annat vore ett svek mot Sveriges pensionärer. Vänsterpartiet är tydliga: höj de lägsta pensionerna.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Flest pensionärer med bostadstillägg i Norrköping

Flest pensionärer med bostadstillägg i Norrköping

Debatt: Fem tips till den som vill säkra sin framtid

Fem tips till den som vill säkra sin framtid