Alla har rÀtt till frihet, trygghet och vÀlmÄende

Idag finns det brist pÄ gruppboenden och servicebostÀder. Det innebÀr att möjligheten att vÀlja boende Àr mycket begrÀnsad eller obefintlig. Det behöver byggas fler boenden och möjligheter att fÄ trygg service i eget boende ska garanteras i praktiken.

Alexander Fröderberg frÄn SSU i Söderköping Àr en av de tre undertecknarna av dagens debatartikel.

Alexander Fröderberg frÄn SSU i Söderköping Àr en av de tre undertecknarna av dagens debatartikel.

Foto: Privat

Debatt2021-09-24 09:54
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Regeringen har i sin budget lanserat en vĂ€lbehövlig satsning pĂ„ insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och starkare rĂ€tt för mĂ€nniskor att fĂ„ det stöd som de Ă€r berĂ€ttigade till. Det Ă€r bra men det krĂ€vs dock mycket mer!  

Det finns stora problem med kompetens hos personal inom LSS-verksamheter runt om i landet. Stödet som en person berĂ€ttigad av LSS-lagen kan behöva ser vĂ€ldigt olika ut. Alla mĂ€nniskor Ă€r inte likadana och fungerar inte tillsammans. Det krĂ€vs dĂ€rför kompetens kring olika sjukdomar och diagnoser för att tillgodose de behov som finns. Det har gjorts ett sĂ€rskild Ă€ldreomsorgslyft, men nu krĂ€vs ett LSS-lyft frĂ„n nationellt hĂ„ll.  

MĂ€nniskor Ă€r olika och fungerar inte ihop med alla, dĂ€rför Ă€r det viktigt att personalen pĂ„ grupp- och servicebostĂ€der utgörs av en fast bemanning med mĂ€nniskor som de boende Ă€r bekvĂ€ma med. Detsamma gĂ€ller all personal inom LSS. Stort in- och utflöde av timvikarier skapar otrygghet i vardagen för bĂ„de den enskilde och anhöriga.  

Sverige behöver ett LSS- lyft

I Sverige idag har de flesta möjligheten att pĂ„verka vad de gör i vardagen, men sĂ„ Ă€r inte fallet för mĂ„nga med daglig verksamhet. Det finns inte möjlighet att vĂ€lja vilken typ av verksamhet som man spenderar en stor del av sin tid pĂ„, dessutom sĂ„ ges det ofta ut en ersĂ€ttning som inte ens tĂ€cker lunch eller resan hem. ErsĂ€ttningen för daglig verksamhet behöver höjas och samordning mellan kommuner behöver stĂ€rkas för att möjliggöra en meningsfull och givande daglig verksamhet.  

Bostadsbristen som finns i Sverige pĂ„verkar alla. Idag finns det brist pĂ„ gruppboenden och servicebostĂ€der. Det innebĂ€r att möjligheten att vĂ€lja boende Ă€r mycket begrĂ€nsad eller obefintlig. Det behöver byggas fler boenden och möjligheter att fĂ„ trygg service i eget boende ska garanteras i praktiken.  

För att allt detta ska bli möjligt krĂ€vs det stora satsningar pĂ„ nationell nivĂ„ och stöd till kommunerna. Det krĂ€vs Ă€ven samordning kommuner emellan för att optimera anvĂ€ndningen av personal och boenden, sĂ„ att alla kan bo tryggt och med fungerande stöd.  Alla har rĂ€tt till frihet, trygghet och vĂ€lmĂ„ende. Det krĂ€ver att det offentliga satsar. Sverige behöver ett LSS-lyft nu!    

Tuula Ravander (S), oppositionsrÄd.
Tuula Ravander (S), oppositionsrÄd.