Alla är värda tilltron till den egna förmågan

Precis som vi lär barnen borsta tänderna innan de riskerar att få några hål borde de få lära sig vad kropp och psyke mår bra av.

Inga-Lill Östlund, (L), Söderköping är kandidat i valet till region Östergötland.

Inga-Lill Östlund, (L), Söderköping är kandidat i valet till region Östergötland.

Foto: Elisabet Bergquist

Debatt2022-08-25 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att en motgång eller svacka inte ska fördjupas behövs snabba och konkreta åtgärder, för att komma på rätt kurs igen. Barn och unga behöver inte bara kunskapen om hur man bygger upp hållbar hälsa, de behöver också redskap för att hitta den egna förmågan och de behöver lära sig hur de får kontroll på knepiga känslor och situationer i livet (aktiva copingstrategier). Egenmakt ger framtidstro.

Barn och unga behöver snabbt stöd och strategier på rätt nivå, så att lättare oro och ångest inte utvecklas till psykisk ohälsa. Därför vill liberalerna förstärka uppdraget till Barnhälsan och Ungdomsmottagningen/ Ungdomshälsan, så att deras viktiga arbete kan utvecklas. Den som får hjälp att hantera sitt mående har bättre chanser att vända en negativ trend. 

Liberalerna har flera förslag i denna riktning. Vi vill möjliggöra för ökad samverkan mellan elevhälsan, vårdcentralen och Barn-/Ungdomshälsan, så att ingen hamnar mellan stolarna, vilket framkommit som ett problem enligt enkätundersökningen Om Mig.  

Digitala stöd har också visat sig framgångsrika, exempelvis regionens satsning på KBT på nätet. Liberalerna vill utveckla fler liknande program om hållbar hälsa, riktat till barn och unga.

Det finns som sagt mycket att göra. Lagom stora motgångar som vi klarar av går vi stärkta ifrån, som ett vaccin mot framtida svackor och motgångar. Alla är värda tilltron till den egna förmågan, men den saknas alltför ofta. Egenmakt ger framtidstro.