Cirka 4 000 barn i Norrköping har negativa erfarenheter av att någon i deras närhet dricker mycket alkohol. Två tredjedelar av dem har mycket negativa erfarenheter. Erfarenheterna bär många av barnen med sig upp genom åren. Det gör att de i högre grad förekommer i kriminella sammanhang, i högre grad mobbar eller mobbas, presterar dåligt i skolan, är oftare arbetslösa och försörjningstagare. De har högre risk för suicid och att utveckla missbruk. Alkoholen berövar barn ett bra liv – idag och senare i livet.
Samhället har i flera lagar, såsom Socialtjänstlagen och Barnkonventionen, en skyldighet att ge barn stöd. Samhället (läs: kommunen) ska genom sin personal aktivt upptäcka barn som har det svårt och ge dem stöd. Barnen behöver få veta att det inte är deras fel att en förälder dricker. Kompetensen att upptäcka och stödja dessa barn saknas i hög grad i många kommuner.
Enligt Socialtjänstlagen och Barnkonventionen ska kommunen utöver stöd förebygga så att framtida barn inte hamnar i samma svåra situation.
· Kommunen når bara en liten del av barnen och både kan och ska göra mycket mer.
· Kompetensutveckling av all kommunal personal som möter utsatta barn kan göra tidig upptäckt möjlig.
· En politik för en minskad alkoholkonsumtion i hela befolkningen ger även färre föräldrar som dricker så att barns uppväxt störs.
Norrköping kan bättre. Norrköpings kommun måste följa de lagar som rör barns välmående. Barn har lika stora rättigheter som vuxna till ett bra liv och ska inte behöva konkurrera med alkoholen under uppväxten.