Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alkohol är en dödlig drog

Margareta Fransson argumenterar i sin debattartikel för att Systemboalget ska få behålla sitt detaljhandelsmonopol för starköl och vin.

Margareta Fransson argumenterar i sin debattartikel för att Systemboalget ska få behålla sitt detaljhandelsmonopol för starköl och vin.

Foto: Ida Ling Flanagan

Debatt2018-04-21 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alkohol skattas som den tredje största riskfaktorn i världen bakom ohälsa och för tidig död. Det finns samband mellan även en måttlig konsumtion av alkohol och fosterskador, vissa cancerformer, leversjukdomar, högt blodtryck, olycksfall och våld. Många barn växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket.

Nyligen fick jag möjlighet att praktisera en förmiddag på ett centralt beläget Systembolag i Linköping. Under dagen samtalade vi bland annat om Systembolagets uppdrag, arbetet med hälsofrämjande åtgärder för medarbetarna och om veganviner. Vi samtalade även om debatten och förslagen om gårdsförsäljning av vin och öl som blossat upp igen.

En bärande tanke i svensk alkoholpolitik är att värna detaljhandelsmonopolet. Systembolaget är kanske det enskilt viktigaste verktyget för den restriktiva alkoholpolitiken och leder till att vi har en alkoholmarknad som är fri från vinstintressen som enbart syftar till att öka konsumtionen. En försäljning utanför Systembolagets verksamhet kan leda till att EU inte längre accepterar vårt monopol då gårdsförsäljning står i strid med artikel 28 i EG-fördraget. Tillåter vi försäljning av alkohol överallt måste det gälla lika för alla. Det innebär att vi måste tillåta alla, stora som små, svenska som europeiska gårdar och näringsidkare, att sälja alkohol överallt. Att tillåta gårdsförsäljning innebär således att vi både riskerar att förlora vårt monopol och inte kan skydda den lokala försäljningen från den enskilda gården.

Det är tydligt att alkohol inte är vilken vara som helst! Forskning visar att en ökad tillgänglighet på alkohol leder till en ökad konsumtion. Vill vi verkligen ha en alkoholpolitik som riskerar folkhälsan? Nej, säger vi i Miljöpartiet.

Vi vill värna folkhälsan samt barnens bästa och därför säger vi nej till gårdsförsäljning. Alkoholpolitiken måste värna folkhälsan!