Det ekonomiska läget är till och med akut för några av kommunerna. Den ekonomiska krisen för kommunerna och därmed för välfärden är med andra ord ett faktum.
Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har i olika varianter och upplägg gjort utspel om att de vill tillföra flera miljarder extra till kommunerna i generella statsbidrag. Moderaterna vill öka på bidragen med lite över tre miljarder kronor, Kristdemokraterna med runt sju miljarder och Vänsterpartiet med tio miljarder kronor extra statsbidrag för innevarande år 2020.
Detta tycker vi i Landsbygdspartiet oberoende (LPo), är bra. Det allra viktigaste för oss är också att statsbidragen är generella och inte riktade. Riktade stöd är pekpinnar från riksdagen till kommunerna hur de måste göra för att få dessa pengar. De enskilda kommunerna vet bäst själva var de behöver sina pengar. Förutsättningarna skiljer sig enormt mellan en liten glesbygdskommun och en stor stadskommun. Några av de riktade statsbidragen är dessutom så pass krångliga att söka att många småkommuner väljer att avstå från att ansöka av ren resursbrist i sina förvaltningar.
Dessvärre är tillfälligt tillförda extrapengar, hur behövligt det än är, enbart plåster på såren som tillfälligt stoppar blödningen. För det som orsakat kommunernas ekonomiska kris, är i mångt och mycket riksdagsbeslut med direktiv, regler, lagar och riktlinjer. Staten beslutar och ålägger kommunerna att genomföra. Under årens lopp har kommunpolitikerna vingklippts mer och mer, när de tvingas att i princip utföra riksdagens beslut, ofta genom riktade statsbidrag. Detta är en ohållbar utveckling!
Vi i Landsbygdspartiet kräver ett stopp för riksdagsbeslut som skapar merkostnader för kommunerna. Om riksdagen ändå vill fatta något beslut som i förlängningen drabbar kommunerna ekonomiskt, så ska det finansieras till fullo från statens kassa med generella statsbidrag. Kommunerna klarar helt enkelt inte mer av alla dessa pålagor från staten.
Nu är det tyvärr inte så att detta räcker, då ju Sverige är med i den alltmer utsvävande Europeiska Unionen. Här fattas också beslut som direkt berör kommunerna. Samma sak måste gälla här som vi menar ska gälla för staten: Åläggs kommunerna något som ger dem merkostnader, så ska det finansieras fullt ut av staten. Helst genom att minska Sveriges enorma nettoflöde i form av en allt dyrare medlemsavgift i EU.