Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åkesson gasar och skär ner

Gasar? Fredrik Franzen och Mats Pettersson (båda L) ställer frågor om skolan till Roger Åkesson (M) som på bilden har Sophia Jarl (M) på sin högra sida.

Gasar? Fredrik Franzen och Mats Pettersson (båda L) ställer frågor om skolan till Roger Åkesson (M) som på bilden har Sophia Jarl (M) på sin högra sida.

Foto: Carolina Nilsson

Debatt2017-10-27 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvartetten i Norrköping har nyligen presenterat sin fjärde budget. Under mandatperioden har pengar tillförts skolan för att förstärka barn och ungas möjlighet att klara godkända betyg. Kunskap är en nödvändighet för att Sverige fortsättningsvis ska kunna utveckla näringslivet och välfärdssektorn. Moderaternas Roger Åkesson säger på budgetdebatten i Kommunfullmäktige att ”vi ska gasa oss ur uppförsbacken” och i nästa andetag att utbildningsnämnden ska få en generell besparing med 1 procent, för annars finns inte pengar för att höja lärarlöner. Besparingen innebär cirka 30 miljoner kronor mindre till skolan, något som med stor sannolikhet skulle leda till personalminskning. Detta för att kunna höja lönerna åt de lärare som är kvar. Färre händer men högre lön är således moderaternas recept för att gasa sig uppför backen. Frågan som Moderaterna fick om vilka personalgrupper som ska komma i åtnjutande av de högre lönerna förblev obesvarad.

Även om Kvartetten under mandatperioden har tillfört ökade resurser till skolan är detta inte tillräckligt. Elevpengen i Norrköping ligger lägre än genomsnittet i Sverige samtidigt som Norrköping har en stor andel elever som kommer från socioekonomiskt svaga grupper. För att kunna höja elevpengen behövs resurser, som idag saknas. Eftersom kommunens budget måste vara i balans, och det inte är tillåtet att i längden låna till driftskostnader, kan inte det utrymme skapas som möjliggör att på utbildningsområdet göra investeringar idag för att uppnå samhällsekonomiska vinster i framtiden. Utbildning är en investering som ger framtida avkastning, både för individen och för samhället. Det är därför det ses som naturligt att studenter ibland tar lån för att finansiera sina studier. Kommunen däremot har inte den möjligheten. Endast staten kan fördela pengar över tid på det sätt som är nödvändigt.

För att klara utmaningen att idag öka resurserna till skolan för att i framtiden erhålla vinster vill därför Liberalerna att skolan åter förstatligas.