Affe Gustafssons skönmålning är pinsam

Catharina Roos och P-O Strandberg svarar Affe Gustafsson som önskat sig en mer saklig debatt om vindkraft.

Catharina Roos och P-O Strandberg svarar Affe Gustafsson som önskat sig en mer saklig debatt om vindkraft.

Foto: Widar Andersson

Debatt2021-06-18 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Jag hoppas att framtida debatt kring vindkraft i vår kommun blir mer saklig” skriver Affe Gustafsson i Folkbladet 7 juni. Det hoppas vi också. Kan vi vara överens om att miljöbalkens ska tillämpas så att människors hälsa och miljön skyddas mot miljöskador? Kan vi vara överens om att miljöbalkens försiktighetsprincip gäller? Kanske kan vi till och med kan vara överens om miljöbalkens krav, att miljöfarlig verksamhet ska lokaliseras så att minsta möjliga skada åstadkoms.

” Det finns forskning som visar att de flesta människor som hör det tillåtna ljudet från vindkraftverken, inte anser sig störda” säger Gustafsson.

Hur är det med buller? Naturvårdsverkets riktlinjer för att beräkna buller överensstämmer inte med WHO:s rekommendationer. Varför ska lågfrekvent buller och infraljud filtreras bort här i Sverige? Labbråttor som utsatts för infraljud har drabbats av hjärnskador. Personer som i sömnstudio utsatts för vindkraftsbuller har sämre sömn och kortare perioder av drömsömn. Infraljud kan man inte höra – bara uppleva. Hur var det t ex med radon? Hur många upplevde sig störda av radon innan man började mäta?

Huspriserna då? ”Forskningsprojektet Vindval" är en pinsamhet. Det är en studie som konsultföretaget Ångpanneföreningen gjorde för drygt 10 år sedan och som huvudsakligen bekostades av vindindustrin. Det ”forskningsprojektet” är en partsinlaga utan något som helst bevisvärde. Om den studien sätter standard för ett forskningsprojekt är vi alla illa ute. 

”Det blir fler skogsvägar, som kan användas av de som vill besöka naturen där djur och växter lever som vanligt” säger Gustafsson. Vi kallar inte tillfartsvägar med avröjda vägkanter som är 60 meter breda för ”skogsvägar”, vi kallar stora kalavverkade, plansprängda, avjämnade och hårdgjorda områden, för industriområden. Här kommer inga växter att trivas. Däggdjur kommer att drivas bort av det buller som vindkraftverken orsakar. Fåglar och insekter kommer att dödas av rotorblad vars svepyta är närmare 45 000 kvadratmeter. Gustafssons skönmålning är pinsam.

Vi anser inte att Norrköping och Finspång ska satsa på vindkraft på platser där vindkraften äventyrar människors hälsa, överför stora värden från enskilda fastighetsägare till Holmen, fördärvar naturområden som behövs för rekreation och friluftsliv. Vi anser inte att vindkraften okontrollerat ska få sprida bisfenol A i vår omgivning. Det här är ståndpunkter som har stöd i miljöbalken. Såvitt vi förstår förespråkar Gustafsson en helt annan ordning.