Abort: Alla kvinnor i EU har inte rätt att välja själva

Centerkvinnorna förbereder sig nu inför valåret 2024 med EU-val, med särskilt fokus på att öka valdeltagandet och sätta frågor som rör jämställdhet på agendan.

Camilla Hahn är ordförande för Centerkvinnorna i Norrköping. Idag på Internationella Kvinnodagen skriver hon med sin nationella ordförande Malin Bergman om vikten av att rösta i EU-valet om tre månader.

Camilla Hahn är ordförande för Centerkvinnorna i Norrköping. Idag på Internationella Kvinnodagen skriver hon med sin nationella ordförande Malin Bergman om vikten av att rösta i EU-valet om tre månader.

Foto: Privat

Debatt2024-03-08 08:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det arbete som Centerkvinnorna bedriver för människors rätt till frihet och mänskliga rättigheter kan inte stanna inom Sveriges gränser.

Klimatförändringarnas påverkan blir allt tydligare. Utsläppen måste minskas, nu. Det är krig i våra närområden. Ekonomin är ansträngd, både för länder och individer. Över landsgränserna sker människohandel och värst drabbas tjejer och kvinnor. I medlemsländer ser vi hur demokratier nedmonteras, hur rätten till fri abort och rättigheter för samkönade par inskränks. Allt detta är problem som EU hanterar och som EU behövs för att fixa. 

Bland de röstberättigade svenskarna röstade endast 55,27 procent i EU-valet 2019. Det sticker inte ut som rekorddåligt jämfört med andra EU-länder – det totala valdeltagandet i hela unionen var 50,66 procent – men det är betydligt lägre än i Sveriges nationella val, där 84,2 procent röstade i riksdagsvalet 2022. 

Det europeiska samarbetet är oerhört viktigt för vår framtid. Det kokar ner till frågor om exempelvis vilka rättigheter vi tycker att människor ska ha, hur demokratier ska må och vad vi kan göra för att minska utsläppen och säkra ett klimat som vi kan leva i, både i dag och för kommande generationer. Välmående demokratier behöver människors deltagande och det sker bland annat genom att rösta. 

Förutom klimatet prioriterar Centerkvinnorna frågor som rör jämställdhet i den kommande valrörelsen och för den kommande mandatperioden. Människohandel är ett enormt problem och inget land kan stoppa det ensamt. Kvinnor och tjejer är de som främst utsätts för detta. Därför vill se en europeisk sexköpslag. Ännu en viktig fråga är aborträtten. Under den här mandatperioden har vi sett att det går att inskränka aborträtten och som det ser ut nu har inte alla kvinnor i EU-länder rätt att själv välja. 

EU är i grunden ett fredsprojekt, som ska binda europeiska länder närmare varandra. I dag är det också en union som främjar handel och rörelse mellan länder. Genom ett fungerande EU-samarbete, ökar människors frihet. 

EU rör både små och stora saker som påverkar oss i vår vardag, som att kunna surfa fritt på semestern i andra länder och att kunna göra bra val när man väljer varor i butiken. Men främst handlar det om att utvecklas tillsammans och stärka demokratiska värden i hela unionen – något som alla vinner alla på!