Norrköpings kommun klubbade igenom en besparing på nära 100 underskötersketjänster i demensomsorgen i januari.
Dock. En ekonomi i balans kommer inte gagna kommunen i längden. Man är inte bättre än den välfärd man kan erbjuda. Kommunen borde satsa sig ur krisen! På våra äldre/demensboenden ekar nu korridorerna tomma på personal stora delar av dygnet. Personalen får ännu en gång organisera om sina styrkor för att ge adekvat omsorg till de boende. Personalen blir sjuk eller säger upp sig! Vi behöver bli fler, inte färre! Ren logik säger att detta kommer att kosta MER i längden. Under 2019 arbetade vi dessutom under sparbeting, utan vikarier, där timmar skulle sparas. Det var tufft redan innan den 27 januari 2020.
Vi tycker fortfarande att kommunen gör saker i fel ordning. En översyn av våra arbetsuppgifter ska göras, och det är ett måste och borde gjorts tidigare. Det misstaget får kommunen ta på sig. Vi kan inte springa fortare längre, och det är hög tid att se över våra sysslor. Kommunen gör nu en granskning av vård och omsorgens ramlagar Socialtjänstlagen och LSS. Vad är lagstadgat att utföra? Vad ska plockas bort? Konsekvenserna? Ja, vi kommer att kunna erbjuda en sämre omsorg. Vi kommer inte kunna erbjuda sådan lyx som att sitta och hålla en orolig demenssjuk själ i handen och stryka denne över kinden för att lugna. Vi kommer inte att kunna erbjuda lyxen av ett städ var 14:e dag. Inte ens en gång i månaden. Vi kommer inte kunna ha den förmånen att bara finnas till hands och vara synliga ute i allmänna utrymmen där de boende vistas. Vara där för att skapa och behålla ett lugn och en trygghet för de boende. För att ge de som bor hos oss så bra förutsättningar som möjligt för att må så bra som möjligt. Men det saknas personal till det. Och det skapar en oro hos de boende, och en ilska och frustration hos oss som arbetar på golvet.
Nattpersonalen kommer ofta lite i skymundan i debatten. Är det rimligt att på natten utföra städuppgifter, tvätta rullstolar, utföra annat än omvårdnad? Man kan tro att nattpersonal ska hinna med mer? Nattetid sover ju de flesta, eller? Nej, många är vakna, ledsna, arga och oroliga. Tillsyner görs flera gånger/person och natt. De boende ska vara torra och rena, ge vätska, trösta och lugna. Fallolyckor och akuta sjukdomstillstånd sker, vid behovsmedicinering görs, telefonsamtal till joursjuksköterska eller nattpatrull rings. Nattarbete innebär dessutom ensamarbete, där man får hämta hjälp från andra, om de har tid.
Bara inom ett par veckor har vi hört talas om inte en, utan två incidenter, där boende avlidit i en kommuns verksamhet. Ett golvlarm hos en demenssjuk, som gick nattetid, där nattpersonal prioriterade, valde att tro att personen somnat om. På morgonen hittades personen avliden i sin säng! En person med hemtjänst i Mjölby, satte maten i halsen och kvävdes, trots bistånd för sällskap av personal vid matsituationer. Vi vet inte exakt vad som ledde till detta. Stress och felprioriteringar kan vara orsaken.
Till sist – om inte fler ska anställas för att utföra de servicetjänster som VI inte behöver göra. Vem ska göra dom? Vi måste sänka kraven. Men problemet återstår. Blir vi inte fler finns vi ej till hands i varken nödsituationer eller vardagssituationer. Det kommer ske olyckor och incidenter. Det är den välfärden vi kan erbjuda!