Vad är det för "nytt" som Sophia Jarl ska bygga med SD?

Tydligen är det inte främmande för Sophia Jarl att söka samarbete med ett parti som inte anser att vara homosexuell är ett asylskäl  då detta är ”självvalt”.

Debatt 6 september 2022 20:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har nu mött Sophia Jarl i ett antal olika debatter. Det som verkar vara Moderaternas och Sophia Jarls främsta argument för en röst på Moderaterna i årets kommunval tycks vara att man som väljare ska ”testa något nytt”. Inget om den politik man vill bedriva, det känns onekligen rätt tunt för ett parti som aspirerar på regeringsmakten. 

 

Hur som helst leder det mig att fundera på vad detta nya består av? Är det de skattesänkningar Sophia Jarl säger sig vilja göra så fort som möjligt, och som urholkar välfärden? Eller är det att ta bort de extraresurser som fördelas till de skolor som har störst behov, vilket de föreslagit i de två senaste budgetarna? Kanske är det nya att de vill stänga Hageby bibliotek? I så fall förstår jag att de inte vill redovisa sin politik.

 

En inte allt för långsökt tanke är att Moderaterna i Norrköping kommer att vara beroende av ett samarbete med SD. Är det detta som är det nya? Ett parti där den tänka gruppledaren inte sköter skatteinbetalningar enligt en artikel i NT. Ett parti där som mest halva kommunfullmäktigegruppen lämnat, även gruppledaren, och agerar som vildar. Ett parti vars egen kommunikationskanal sprider hatvideos om andra partiers partiledare och som orkestrerar en ”trollarmé” med avlönade hatare som sprider hatkommentarer i tusental. Tydligen är det inte heller främmande för Sophia Jarl att söka samarbete med ett parti som inte anser att vara homosexuell är ett asylskäl  då detta är ”självvalt”. Förvisso nytt, men knappast stabilt, tryggt eller särskilt modernt.

 

Vi socialdemokrater är av just dessa skäl öppna för samarbeten med alla partier utom just SD. Vi gör det med utgångspunkt att få igen så mycket av vår politik som möjligt. Och vi gör det med utgångspunkt i att skapa lösningar som håller över tid och är bra för Norrköping.

 

Vi behöver en stabil riktning för näringslivspolitiken i Norrköping. Vi är beredda att kroka arm för att hitta en gemensam, långsiktig färdriktning som är bra för företagen i vår kommun. Som gör det möjligt för företagen att växa och anställa ännu fler. Där vi också möjliggör för de som idag är arbetslösa att kunna ta de jobb som finns. 

 

Norrköping ska vara en trygg plats att driva företag, bo och arbeta i. Så är inte alltid fallet idag. Vi har problem med organiserad brottslighet och rekrytering av unga till kriminella gäng. Vi har problem med missbruk och hemlöshet. Vi socialdemokrater är fast beslutna att komma till rätta med dem.

Vi vet att det är möjligt, vi har gjort det förut. Både Hageby och nu senast Klockaretorpet har vi med medvetet arbete fått bort från polisens lista över utsatta områden. Det är en framgång och ett kvitto på att vi gör rätt saker. Det ska vi utveckla till att omfatta fler områden. Men det är inte gjort i en handvändning. Det krävs långsiktigt och målmedvetet arbete av många.

Det här är exempel på saker vi är beredda att driva och ta ansvar för. Även om vi inte kommer styra tillsammans med Moderaterna ser vi tydliga poänger med att samverka runt exempelvis dessa frågor för Norrköpings bästa. 

 

I det perspektivet blir det ännu märkligare när det enda besked Moderaterna hittills har gett är att man kan tänka sig att samarbeta med alla partier förutom Socialdemokraterna. Givet hur opinionen ser ut så är vår enda slutsats att detta ”nya” Moderaterna söker Norrköpingsbornas stöd för ett nytt styre med M och ovan beskrivna SD i spetsen. Ett styre som Norrköping inte behöver i en nu mycket orolig tid.

 

 

 


 
 
 
 
 
 
Norrköping: Valet 2022

Ledare: Sophia Jarl bildar en trio med stöd av Jarnvall i SD

Sophia Jarl bildar en trio med stöd av Jarnvall i SD

Norrköping får en ny politisk ledning – gör upp med SD

Norrköping får en ny politisk ledning – gör upp med SD
Visa fler
Läs mer!

Präster kan fortsatt vägra viga samkönade par

Präster kan fortsatt vägra viga samkönade par

Efter lång debatt: Klart för veto mot vindkraftsparken

Efter lång debatt: Klart för veto mot vindkraftsparken
Visa fler
Ämnen du kan följa