Tillsammans ska vi se till att rusta Sverige

Låt oss därför vara tydliga: varje banderoll med kränkande budskap är ett misslyckande och ett steg tillbaka. Sexistiska och rasistiska banderoller på studentflak 2022 ska inte förekomma!

Byggföretagen vill inte se studentflak med rasistiska och sexistiska budskap.

Byggföretagen vill inte se studentflak med rasistiska och sexistiska budskap.

Foto: Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-06-07 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu tar många elever studenten från bygg- och anläggningsprogrammet. Snart börjar yrkeslivet. Det är något att fira. För alla behövs när Sverige växer och det krävs tusentals nya bostäder, vägar, järnvägar och skolor. Dessutom står vi inför stora renoveringsbehov för att ställa om mot mer energismart samt klimatsmart byggande. Låt oss därför också fira studenten på ett sätt som visar att alla, oavsett kön och bakgrund, är välkomna att vara med och bygga Sverige bättre.

Byggbranschen har historiskt sett varit mansdominerad. Nu är vi på väg mot en mer jämställd bransch – andel kvinnor som söker till gymnasieskolan och yrkeshögskolan ökar. Regeringens jämställdhetsmål är att minst 25 procent av de som nyanställs inom byggsektorn 2030 ska vara kvinnor – på yrkeshögskolan var förra året 40 procent av behöriga sökande kvinnor. För att kvinnor ska få samma möjlighet att utbilda sig till yrkesarbetare har vi dock en lång bit kvar att gå.

För att få en mer jämställd bransch är det viktigt att alla känner sig välkomna. Byggföretagens medlemsföretag arbetar därför aktivt med att få en öppen kultur, bra arbetsmiljö och ta bort hinder för att fler ska söka sig till oss. Tillsammans med skolorna arbetar vi för att se till så att alla känner sig välkomna. Det gäller allt från fysiska arbetsmiljön och kvalitén på undervisningen till gemenskapen i klassen och vilka förebilder man möter. Konkurrensen om eleverna och morgondagens kompetens är stenhård. Vi som bransch måste se till att alla elever känner sig välkomna!

Som en följd av pandemin är det nu några år sedan studentflaken rullade på våra gator. Tyvärr har vi tidigare år sett banderoller från bygg- och anläggningsprogrammen som inte var acceptabla. Låt oss därför vara tydliga: varje banderoll med kränkande budskap är ett misslyckande och ett steg tillbaka. Sexistiska och rasistiska banderoller på studentflak 2022 ska inte förekomma! Det är inget som godtas av våra medlemsföretag och signalerar att skolan inte jobbat med arbetsmiljö med eleverna under de tre åren på gymnasieskolan.

Byggbranschen ska rusta Sverige för 11 miljoner invånare. Vi ska se till att det finns bostäder för kommande generationer, förskolor, sjukhus, idrottsanläggningar samt vägar och järnvägar. För det krävs de bästa problemlösarna och lagspelarna – som jobbar tillsammans. 

Svensk byggbransch ska vara attraktiv, sund och säker för alla. Vi önskar alla studenter på flaken välkomna ut i arbetslivet. Tillsammans ska vi se till att rusta Sverige. Den ljusnande framtid är vår!