Händelserna i Washington, D.C. manar till eftertanke också hos oss. Vad händer i ett samhälle där hårda ord och angrepp blir vardagsmat? Där antidemokratiska krafter får utrymme och uppmärksamhet? Där vetenskap och sanningar ifrågasätts och det finns de som sållar bland fakta för att bara använda den kunskap som bekräftar den egna bilden av tillvaron?
För oss politiker är det viktigt att det är vi som formulerar problemet och kommer med lösningar. Ännu viktigare borde vara att problemet är verklighet. I debatten idag är det inte alltid så utan problem som baseras på rädsla och fördomar blir till verklighet.
Många förtroendevalda har svårt att bortse från de kränkningar och påhopp som förekommer i fullmäktigesalen och nämndsammanträdena. Det gör dels att fokus flyttas från ämnet till person och att många väljer att inte alls delta i debatten. Ibland drabbar det även tjänstemän som upplever ifrågasättande på ett sätt som inte är enbart för att få mer information utan ifrågasättande av deras professionalitet.
Som exempel så förekommer det påståenden om att ledamöterna inte är insatta i ärenden och att det ställs onödiga frågor. Inlägg där enskilda politiker angrips och fördummas är inte heller ovanliga. Om man är 13-15 förtroendevalda på ett möte kan det omöjligt vara så att bara en person har förstått hur allt ligger till och de andra blir beskyllda för att inte ens tagit del av ärendet.
En grundprincip i ett demokratiskt samhälle är att makten utövas med respekt för de mänskliga rättigheterna. Ingen får förtrycka personer eller grupper som har andra åsikter än vad de själva har. Alla i samhället har rätt att säga vad de tycker. En lyhördhet ska råda och det innebär att man inte sårar, förlöjligar och omyndigförklarar sin motståndare genom härskarteknik. Det måste vara fokus på sakfrågan och bra lösningar för medborgarna.
Finns det någon lösning? Kanske om vi som vill ha ett respektfullt debattklimat i politiken ska börja med att ta initiativet till problemformulering. Vi ska säga ifrån när vi känner oss kränkta och påhoppade. Vi ska säga ifrån när vi känner oss förlöjligade och fördummade. Låt oss återgå till ett mer sansat debattklimat där vi lyssnar in och uppträder med lyhördhet och där allas synpunkter respekteras utan att man för den sakens skull blir dumförklarad.