”På natten sätter jag på radion för att överrösta ljudet från rotorbladen. De låter som flygplan. På natten blixtrar det varannan sekund, på dagarna susar skuggorna genom huset.”
Efter att ha läst KTH-professorna Hans Westlunds och Mats Wilhelmssons utredning ”The Socio- Economic Cost of Wind Turbines: A Swedish Case Study” från 2021 bestämmer jag mig för att tala med människor som bor i vindkraftsparker. I dagar sitter jag i timslånga telefonsamtal. Utredningen visar hur etablering av vindkraft sänker värdet på närliggande fastigheter och jag vill veta varför. I totalt 97 229 husförsäljningar korreleras fastighetspriserna med avståndet till vindkraftverk och forskarna ser ett tydligt samband.
Bara rykten att vindkraft skall byggas får människor att flytta. Redan på åtta kilometers avstånd påverkas fastighetsvärdet och enligt Westlund och Wilhelmsson ökar påverkan exponentiellt ju närmare man kommer själva vindkraftverket. Inom två kilometers avstånd förlorar fastigheterna 19–23 procent av sitt värde. De fastigheter som är närmast menar forskarna kan i praktiken ha blivit osäljbara och kommer därför inte med i statistiken.
"Jag köpte huset för att jag är jägare. Innan vindkraftverket kunde det stå 15–20 dovhjortar på åkern. Nu är de, tjädrarna och orrarna borta. Jag har inte sett en fladdermus sedan verket startades. Djuren flyr. Kvar bor vi människor med huslån."
2007 byggs det första verket med 150 meters höjd och det kommer nya bullerproblem med lågfrekventa ljud. 2022 kom de första verken på 240 meters höjd. Enligt Energimyndighetens senaste scenarier över Sveriges energisystem från år 2020, ska det byggas 1800 stycken 300 meter höga vindkraftverk till år 2030.
Den 10 september i år presenterade regeringen ett förslag att 340 miljoner kronor ska delas ut som kompensation till kommuner där det byggs ny vindkraft. Med tanke på att det finns 290 kommuner i Sverige blir det inte mycket per kommun och går inte till drabbade privatpersoner utan till just kommuner. Tanken är att främja fortsatt utbyggnad av vindkraften.
År 2020 fanns det enligt SCB 53 352 byggnader med 30 876 invånare inom 800 meters avstånd från vindkraftverk. Då var 1 procent av Sveriges yta inom 800 meter från ett vindkraftverk. Skatteverket har nyligen öppnat för att sänka taxeringsvärdet för fastigheter som ligger i närheten av vindkraftverk men inget vindkraftsbolag har kompenserat någon för förlorade fastighetsvärden.
”Marken under några av verken är svart av olja. Man kan se hur oljan rinner längs rotorbladen. Bitar av vingarnas ytbeläggning ligger strödda i skogen.”
När undersökningen gjordes fanns ca 4 500 vindkraftverk i Sverige. I slutet av 2023 hade antalet vuxit till ca 5 500 och tusentals till planeras. De senaste åren ser vi en ny typ av vindkraftverk som är betydligt högre än tidigare och därför inte inkluderas i Westlunds och Wilhelmssons undersökning.
De nyare högre verken påverkar sin omgivning på ett helt annat sätt än tidigare. Antalet drabbade växer exponentiellt precis som arean på en cirkel växer med kvadraten på radien. Blygsamma beräkningar ger vid handen att en liten grupp svenska fastighetsägare har förlorat mer än 100 miljarder kronor.
"Jag lånade fem miljoner kronor av banken för att köpa huset. Nu säger mäklaren att det är omöjligt att sälja…De sa att verket skulle låta som ett kylskåp. Ibland när jag går ut till hästarna som är oroliga och det låter som en … finlandsfärja… och infraljuden dunkar i hela bröstet känns det som … hans röst tystnar … som jag borde ta livet av mig. "
Det är lätt att hitta människor som drabbats men det är svårt att förbli oberörd i dessa samtal.
Vindkraftsföretagens branschorganisation Svensk Vindenergi ser positivt på regeringens nya förslag att dela ut pengar till kommuner som accepterar ny vindkraft. ”Det är viktigt att öka Sveriges elproduktion i det korta perspektivet för att möta industrins ökade efterfrågan på el. Vindkraftsbranschen tycker att det är rimligt att de kommuner som bidrar till elektrifieringen får en del av den statliga kakan” kommenterar vd Daniel Badman i ett pressmeddelande.
Inget av detta ändrar det faktum att vindkraften bara kan producera el när det blåser.