Fri parkering i 20 minuter, Àr det ett skÀmt?

NÀr det redan vid infarterna egentligen borde stÄ: VÀlkomna till FinspÄng! HÀr tar kommunen inte ut nÄgra p-avgifter!

Vet lÀrarna pÄ Grosvadskolan om att de nu mÄste förmÄnsbeskattas för sina fria parkeringsplatser? Hur ska det gÄ för Actic?

Vet lÀrarna pÄ Grosvadskolan om att de nu mÄste förmÄnsbeskattas för sina fria parkeringsplatser? Hur ska det gÄ för Actic?

Foto: Ann Björling

Debatt2023-12-23 07:52
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

SĂ„ kom dĂ„ droppen som fick den kommunala bĂ€garen att rinna över. P-avgift har införts för hela GrosvadsomrĂ„det, 08:00-16:00. Det berör skolan, Actic, aktiva och medföljare till Grosvads arena, verksamheter med bandy, ishockey, fotboll, friluftsutövare i Grosvadsskogen med flera. Fri parkering i 20 minuter, Ă€r det ett skĂ€mt? 

Elever pĂ„ Grosvadssskolan ska med sina parkerade EPA-traktorer under skoltid vara med och betala, vilket givetvis Ă€ven gĂ€ller lĂ€rare och övrig personal. Även om personalen idag har egna fria P-platser sĂ„ mĂ„ste de numera förmĂ„nsbeskattas. Visste skolan om detta? Actic har inte fĂ„tt nĂ„gon information innan skyltarna kom pĂ„ plats fredag 15 december. En överraskning för Actic som sedan i somras bedriver gymmet. Redan pĂ„ den fredagen har Acticmedlemmar sagt upp sitt medlemskap pĂ„ grund av P-avgiften. Oron för gymmets framtid Ă€r pĂ„taglig. Sannolikt flyttar de bilburna besökarna istĂ€llet sitt medlemskap till gym dĂ€r parkeringen Ă€r fri. 

Besökande till FinspĂ„ng möts sĂ„ledes numera med skyltar med innebörden: 

Om ni nödvĂ€ndigtvis ska till FinspĂ„ng ska ni ocksĂ„ betala för det! 

NĂ€r det redan vid infarterna egentligen borde stĂ„: 

VÀlkomna till FinspÄng! HÀr tar kommunen inte ut nÄgra p-avgifter!

Varför detta beslut om P-avgifter vid Grosvad? Är det följden av att kommunen satsat enormt med pengar, som vi egentligen inte har, pĂ„ ett nytt torg (tredje varianten pĂ„ 5 Ă„r), c:a 40 miljoner? Dessutom lika mycket pĂ„ plattlĂ€ggning av delar av BergslagsvĂ€gen för att det skulle bli ett gĂ„ngfartsomrĂ„de, istĂ€llet för att tills vidare dĂ€r sĂ€tta upp skyltar med den informationen. Nu gör ju kommunstyrelsen visserligen en rejĂ€l uppoffring för att spara pĂ„ kommunens utgifter genom att de sjĂ€lva fĂ„r betala sitt kaffe. Men sĂ„ insĂ„g de att det kanske inte skulle rĂ€cka för att tĂ€cka kostnaderna. Vi mĂ„ste göra nĂ„got, kosta vad det kosta vill!

Är det tĂ€nkt sĂ„ att intĂ€kterna frĂ„n dessa p-avgifter, efter att P-bolaget tagit sin beskĂ€rda del, ska generera en nettoinkomst till kommunen som pĂ„ sĂ„ sĂ€tt ska finansiera underhĂ„llet av dessa ytor? Är det sĂ„ korttĂ€nkt enkelt? IngĂ„r det i strategin för att förverkliga visionen (illusionen) om att vi ska bli 30 000 invĂ„nare i FinspĂ„ng 2035? 

FinspÄngsbor! Kom ihÄg kommunstyrelsens agerande nÀr det Àr val nÀsta gÄng!

HÀr ser vi ett par Epa-traktorer. nÀr lÀsÄret börjar igen efter helgerna sÄ mÄste elever med Epa-traktorer betala P-avgift vid Grosvadsskolan.
HÀr ser vi ett par Epa-traktorer. nÀr lÀsÄret börjar igen efter helgerna sÄ mÄste elever med Epa-traktorer betala P-avgift vid Grosvadsskolan.