Utvecklingsingenjör med energi

Patrik Sivesson växte upp på verkstadsgolvet hemma i föräldrarnas lilla mekaniska verkstad i småländska Hyltebruk.

Patrik Sivesson beskriver sig själv som en "extrem akademiker" som fick frågan om att bli chef för gjuteriet på Outokumpu i Finspång. Och på den vägen ä'r det.

Patrik Sivesson beskriver sig själv som en "extrem akademiker" som fick frågan om att bli chef för gjuteriet på Outokumpu i Finspång. Och på den vägen ä'r det.

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-07-03 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Verkstaden hade ett tiotal anställda och där gick Patrik bokstavligen som barn i huset. Innan han landade i Finspång som chef för gjuterienheten på Outokumpu studerade han vid institutionen för materialens processteknologi på KTH i Stockholm. Efter sin civilingenjörsexamen gick han vidare som doktorand på KTH. Fem år senare var han 1997 klar med sin avhandling om hur vissa material kan bete sig vid pågående gjutning. 

Vilket är ett ämne som följt Patrik Sivesson genom yrkeslivet. Nu arbetar han som produktionsdirektör på Gränges i Finspång. Vi träffades över en lunch på Joan´s för att tala om Finspång dit han och hustrun flyttade 2002.

– Jag arbetade på Outokumpus utvecklingsavdelning i Västerås och var då och då på besök på fabriken här i Finspång. Vid ett av de här besöken fick jag frågan om jag inte skulle flytta hit och bli chef för gjuteriet på anläggningen? Och så blev det, berättade Patrik Sivesson. 

Han har arbetat på flera olika platser runt om i Sverige. Och han har därmed känt av och känt in de olika attityder och kulturer som präglar olika arbetsplatser och bygder.

– En av Finspångs fördelar och framgångsfaktorer är att det finns ett samarbetsinriktat klimat ute på arbetsplatserna. På andra orter har jag slagits av att tonen och umgängesformerna på arbetsplatserna har varit hårdare och mer uppdelade mellan arbetare och tjänstemän. I Finspång har man istället utvecklat andra och starkare delar av bruksandan. Sådant märks och känns och sådant gör skillnad, sa Patrik Sivesson.

Under en period veckopendlade Patrik från hemmet i Stockholm och till arbetet som utvecklingsingenjör på Sandvik Steel. 

Utvecklingsingenjör; vilken underbar titel! Och vilken passande titel för en person som Patrik Sivesson. Under den dryga timme som vi delade liv med varandra över lunchbordet så kände jag hur utvecklingsenergin spred sig ut från honom. 

Vi talade om ständiga förbättringar.

– Att försöka bli lite bättre hela tiden är i mina ögon det bästa sättet att utvecklas. Stora omorganisationer och revolutioner ställer ofta till mer skada än nytta. Jag är övertygad om att det är mycket bättre att jobba med små förbättringar tillsammans med dem som utför arbetet i sin vardag, sa Patrik Sivesson.

Filosofin att arbeta med ständiga förbättringar präglar hans syn på alla former av utveckling. Och Patrik Sivesson har ett starkt samhällsengagemang. Han talade med stort engagemang om näringslivets och kommunens samarbete i gymnasieskolan CNG och i den nya ekonomiska föreningen Tillväxt Finspång där Patrik Sivesson sitter i styrelsen.

– Tillväxt Finspång är uppbyggt runt visionen 3035; att Finspång ska ha 30 000 innevånare år 3035. Visionen och viljan att växa är grunden för utvecklingen framåt. Så är det i ett företag och så är det i ett samhälle. För att nå målet som satts upp så behöver vi systematiskt bli bättre och lika systematiskt inse och utveckla de styrkor som vi har som samhälle, sa Patrik Sivesson.

I Tillväxt Finspång finns ett kort program där ett antal medel för att nå visionen punktas upp.

– Vi pekar till exempel på att det krävs mod för att lyckas. Mod att sätta mål, mod att våga stå upp för en tydlig hållning om vart vi ska som samhälle och mod att våga ompröva och att utmana sig själv och andra att förändra och att tänka nytt när så krävs. Det där med mod; det gillar jag starkt, sa Patrik Sivesson.

En annan sak som krävs för att få tillväxt av människor i Finspång är att vara proaktiv; ett begrepp som Patrik gärna översätter till snabbhet. 

– Den som är proaktiv behöver agera innan det har hänt. Och då är man snabb!, sa han och skrattade. 

Snabbhet är inget lättvindigt. Patrik Sivesson påminner om att det krävs bra förberedelser och god ordning och reda för att kunna vara snabb när det gäller.

– Finspång har snabbheten i blodet skulle jag vilja säga. Närheten mellan olika aktörer gör att beslutsvägarna är korta och att tilliten är stor. Sådant är avgörande, sa Patrik.

Han brinner för utbildning.

– Vi säger i vårt program att Finspång ska ha de bästa skolorna i regionen. På gymnasiesidan har vi redan CNG i den positionen och Bergska gymnasiet är på gång. Nu gäller det att få till samma lyft i grundskolorna. Utbildning har en enorm betydelse och är tillgänglig för alla som vill. Sådant skapar sund och hållbar tillväxt, slutade Patrik Sivesson.

Patrik Sivesson fångad på bild i Dubai; framför världens högsta byggnad.
Patrik Sivesson fångad på bild i Dubai; framför världens högsta byggnad.
Karta: Gränges Sweden AB