Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Riksdagsmajoritet för en lex Lilla hjärtat

Ett barn ska inte kunna ryckas hur som helst från sina fosterföräldrar. Riksdagen ska nu själv, utan att vänta in regeringen, försöka ändra lagen så att fosterbarns behov av stabilitet väger tyngre när beslut tas om deras framtid.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott & Straff2020-04-09 12:51

Ställningstagandet har skyndats på av ett uppmärksammat fall där en liten flicka, omtalad som "Lilla hjärtat", efter flera år i fosterfamilj skickades tillbaka till de biologiska föräldrarna och dog. Mamman misstänks för brott.

– Barnets eget behov av långsiktighet och stabilitet, till exempel att ha rotat sig i en fosterfamilj, ska väga tyngre och att den biologiska familjens automatiska rätt att få tillbaka barnet ska väga något lättare, säger moderatledaren Ulf Kristersson om innebörden av det som en majoritet i riksdagens socialutskott nu vill genomföra.

– Vi kan kalla det lex Lilla hjärtat, helt enkelt, säger Acko Ankarberg Johansson, ordförande (KD) i socialutskottet.

Hon säger att det är mycket bra att riksdagen nu ställer sig bakom en linje som Kristdemokraterna sedan 2015 har lagt motioner om.

Mer underlag

Majoriteten i utskottet som säger att riksdagen nu ska ta fram lagstiftning direkt utgörs av de fyra borgerliga, tidigare Allianspartierna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Acko Ankarberg Johansson beskriver regeringens hållning som att den också vill göra ändringar, men i sin egen takt.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att det för henne knappast är en tävling om vem som hinner först. Hon säger att regeringen sedan länge förbereder en lagändring men att mer underlag behövs för att det ska bli bra. Det är, i det här fallet, en mindre god idé att riksdagen lagstiftar på egen hand. Och det är inte så enkelt, hävdar hon, att bara införa de ändringar som en utredning föreslog 2015.

– Ska barnens bästa tolkas på det sätt som jag, och som jag utgår ifrån, även riksdagens partier vill så behöver vi mer underlag, säger Lena Hallengren som inte vågar bedöma hur lång tid det skulle ta att inhämta det som fattas.

Första steg

Ulf Kristersson hävdar att riksdagens ställningstagande utgör det första steget på decennier som går i rätt riktning.

– Vi har forskat på svenska fosterbarn i flera decennier, vi vet att de inte har stabilitet, att de hoppar mellan olika familjer och ingen har gjort någonting.

Kristersson säger att riksdagen nu ska stifta lag utifrån den utredning som kom 2015 och som Kristersson som ansvarigt statsråd tillsatte under allianstiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!