Lyftet ger Löfven chansen att återställa ordningen

Där en stram och reglerad invandring inte var ett eget ämne. Utan en självklar del av partiets ekonomiska politik.

Stefan Löfven leder S när partiet gör sitt största lyft någonsin hos Sifo.

Stefan Löfven leder S när partiet gör sitt största lyft någonsin hos Sifo.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Blogg2020-04-09 19:15

Sent på skärtorsdagens eftermiddag kom Kantar Sifo med ett tidigt påskägg till Socialdemokraterna. Coronaeffekten visar sig enligt Sifo vara rekordstark. Socialdemokraterna gör det största lyftet från en månad och till en annan någonsin hos Sifo: Upp nästan sju procentenheter sedan Sifo-mätningen i mars. Partiet är nu återigen ett trettioprocentsparti. 

Även Moderaterna ökar något och närmar sig tjugo procent. Kantar Sifos opinionschef Toivo Sjörén säger i en kommentar på företagets hemsida att  "Coronakrisen flyttar debatten från lag och ordning och invandring till sjukvård och ekonomi. Ekonomi är frågor som både S och M är starka i. Lägg därtill oro för stor arbetslöshet bland många."

undefined
Stefan Löfven leder S när partiet gör sitt största lyft någonsin hos Sifo.

Sverigedemokraterna tappar klart till både S och M. Partiet ligger dock fortfarande kvar över sitt valresultat 2018 och samlar drygt 19 procent i mätningen. För övriga partier är skärtorsdagens opinionsmätning en mer renodlat dyster läsning.

Regeringspartiet Miljöpartiet är nu Sveriges minsta parti. 3, 5 procent är vad som återstår enligt Kantar Sifo. Medan regeringskollegan S ökar rekordartat så sjunker alltså MP på ett stenartat sätt. Kriser av Coronamagnitud fungerar väl så. När folk tänker på regeringen så tänker folk på Socialdemokraterna. Vilket missgynnar S i många lägen men vilket gynnar S i detta läge. 

undefined
Jimmie Åkesson och SD ligger fortsatt tämligen högt. Men de kommande årens politiska agenda kan försvåra för fortsatt framgång.

I princip alla partier tappar väljare till S; och många till M. Liberalerna är under spärren, Centern tappar till M och S, Vänsterpartiet tappar till S och KD tappar och är nu något under sitt valresultat. 

Enligt opinionsexperterna är den socialdemokratiska ökningen förväntad. I kriser sluter människor upp krig de som leder landet och som visar sig kunna ta ansvar på ett bra sätt. Statsminister Stefan Löfven slog igenom med sitt "folkvett" och de tre ledande krisstatsråden Lena Hallengren, Mikael Damberg och Magdalena Andersson har skött sig med den äran.

Coronaeffekten i opinionen kommer att klinga av, säger Toivo Sjörén. Men det som sannolikt kommer att hålla i sig är att vi nog kan "förutse en förändrad politisk agenda som gynnar M och S. Brottslighet och invandringsfrågorna försvinner förstås inte men balansen ändras ändå."

undefined
Miljöpartiet sitter i regeringen. Men när regeringskollegan S ökar rekordartat så sjunker MP stenartat.

Sjukvård, jobb och ekonomi är nog mycket troliga toppfrågor i medborgarnas politiska medvetanden efter Coronakrisen. Det är dock politiskt livsfarligt att tro att detta skulle underlätta hanteringen av Sveriges invandrings/integrationsrelaterade problem. Sannolikt gäller det motsatta. I tider som vi har haft under många år bakåt i tiden har den ekonomiska tillväxten varit mycket gynnsam och för de allra flesta med någorlunda ordning på livet har den personliga standarden höjts - side by side med gängmord, hedersvåld, skyhög arbetslöshet i invandrargrupper, bostadsbrist och stigande otrygghet. 

undefined
Centerpartiet med Annie Lööf förlorar nu väljare till både S och M.

I ett samhällsläge där arbetslösheten stiger snabbt, där statsskulden har ökat raskt, där konkurser och kraschade familjeföretag blir en växande del av samhällsberättelsen, där socialbidragen tär hårt på kommunerans finanser samtidigt som skatteintäkterna minskar; i ett sådant samhällsläge är det än viktigare att se till att hålla ordning på invandringspolitiken.

Jag gläds med socialdemokraternas uppgång. Krishanteringen har varit trygg och professionell. Tack för det. Men ta inte uppgången i Sifo som ett budskap om att invandringsproblemen (och SD) ska försvinna bort från politikens centrum. Det kommer de inte att göra. Däremot finns nu en chans för Socialdemokraterna att ta sig an problemen mer på sitt eget sätt. Som det var tidigare. Där en stram och reglerad invandring inte var ett eget ämne. Utan en självklar del av partiets ekonomiska politik. 

Karta: Sverige