Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ytligt och vinklat om skolan

Blogg2014-02-04 10:59

 

 

Torbjörn Sjöström är vd i undersökningsföretaget Novus. På Svenska Dagbladets Brännpunkt skriver Sjöström mycket intressant om den snedvridna mediebilden av svensk skola.

Novus har tillgång till ett rikt material av svenska och internationella undersökningsresultat. Många av dessa undersökningar blir föremål för ytliga och vinklade skandalrubriker om skolan..

 

Torbjörn Sjöström anser att bilden av svensk skola har blivit missvisande: "Generellt sett är förtroendet för utbildningen i skolan mycket låg. 72 procent tror inte att eleverna i grundskolan lär sig det de behöver – helt i linje med den kraftiga kritik som riktas mot skolan både i massmedierna och av många politiker.

 

Men om vi tittar lite närmare och bara utgår från de som i dag har barn i grundskolan, hur ser svaren ut då? På frågan i vilken utsträckning man anser att ens egna barn får den kunskap som man förväntar sig svarade en klar majoritet, 70 procent, att förväntningarna uppfylls i mycket eller ganska hög grad.."

 

Detta är ett klassiskt uttryck för vad som brukar kallas för "majoritetsmissförstånd". Våra allmänna uppfattningar om hur något - till exempel skolan - fungerar styrs utifrån medierapporteringen. Under det senaste året har det knappt gått att öppna en tidning eller slå på ett nyhetsprogram i tv utan att översköljas av eländeseländebeskrivningar av skolan. Detta tar vi till oss samtidigt som de allra flesta av skolbarnsföräldrarna tackar sin lyckliga stjärna för att just deras barn ingår i den minoritet som går i en skola som är bra och kunskapsrik.

 

Utifrån sitt digra underlag av medborgarintervjuer om det mesta i samhället konstaterar Torbjörn Sjöström att de motsägelsefulla resultaten från undersökningarna förklaras av att "kunskapsnivån är generellt väldigt låg kring hur vårt samhälle ser ut."

 

Sjöströms inlägg är vinklat mot Sveriges svaga utfall i Pisamätningarna. Där framkommer som bekant att svenska 15-åringars baskunskaper i naturvetenskapliga ämnen och läsförståelse faller som stenar relativt omvärlden.

 

Det kan emellertid vara så att både Sjöström och Pisa har rätt samtidigt. Svensk skola är generellt sett mycket bättre än vad skandalrubrikerna indikerar. Föräldrar är överlag nöjda med skolan. Denna nöjdhet kan dock mycket väl samexistera med svaga baskunskaper i bland annat matematik och läsning.

 

Läget är således ganska gott. Utifrån en bas av allmän nöjdhet kan staten sätta press på skolhuvudmännen att snabbt sätta fokus på baskunskapsinlärning på de områden där vi är Pisasvaga. Det borde gå att vända på ett par år.

 

Läget hade varit betydligt sämre om nöjdheten med skolan varit minimal ute på fältet. Då hade vi med rätta kunnat tala om kris i skolan.

Widar Andersson

.