Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

VI ser hellre offret än förtryckaren

Blogg2020-02-28 08:32

Det finns i grunden bara en orsak till att antalet asylsökande har minskat påtagligt i Sverige och i övriga Europa. Orsaken är att EU betalar Turkiet för att hindra människor från att söka asyl i EU-länder. Sannolikt ett par, tre miljoner människor – och potentiellt mångdubbelt fler - drivs av en längtan att med eller utan uppehållstillstånd kunna byta sin egen tillvaro mot ett nytt liv med nya chanser i ett rikt EU-land som till exempel Sverige.

Turkiet sätter nu press på EU genom att tillfälligt (?) lyfta på gränsbommen så att hoppfulla migranter kan ta sig till EU: s yttre gräns istället för att stå och stampa vid Turkiets gräns. Maktdemonstrationen från Turkiets president Erdogan är övertydlig. Vad Turkiet vill ha av EU är antagligen mer stöd och support. Turkiet befinner sig i en militär konflikt med Syrien/Ryssland som hotar att eskalera bortom all rimlighet.

Mer att läsa: Belinda Olsson är ett sant proffs.

I måndagskvällens utgåva av SVT: s nyhetsprogram Aktuellt ingick en debatt om den turkeuropeiska konflikten mellan Vänsterpartiet och Moderaterna. V förordade en rent utopisk linje - som man som inflytelselöst parti kan kosta på sig - där 

WIDARDIREKT Lisa Magnusson är ledarskribent på Dagens Nyheter. På fredagen (28/2) ägnar hon en ledartext åt att kritisera SVT: s nya debattprogram ”Sverige Möts-Direkt” som hade premiär tidigare i veckan; en premiär som jag hyllade här.

Von oben attityden i DN: s ledartext är snudd på obehaglig. Program av det slag som ”Sverige Möts – Direkt” kännetecknas enligt Lisa Magnusson bland annat av ”bindgalna lösryckta åsikter från diverse västgötar på läktaren.”

DN anser vidare att ”Public service i grunden har ett folkbildande uppdrag. Klick ska inte styra.”

Med ”klick” avses så vitt jag förstår att något är populärt; många vill läsa och titta. Vilket Lisa Magnusson alltså ställer mot ett ”folkbildande uppdrag”. Det framkommer inte i texten vilket folk det är som ska bildas i program som få vill se och höra? Hur ska det gå till?

Mer att läsa: S får se upp med Freud.

Nå, det är nog inte ”bindgalna västgötar” eller ”klick” som stör mest med ”Sverige Möts-Direkt.” Av kommentarer av liknande sort som flödar i sociala medier och på tidningssidor á la DN: s ledarsida ges istället en tydlig bild av att det är SVT: s vinkel på programmet som retar.

I premiären av ”Sverige Möts -Direkt” fick provokatören Joakim Lamotte ställa anklagande frågor till politiker, poliser, advokater, journalister och medborgare som enligt honom inte alls gör tillräckligt för att stoppa de kriminella gängen; utan som tvärtom ”gullar” med våldsverkare. Vinkeln på programmet var närmast självklar ur SVT: s perspektiv. Politikerna i Trollhättan – varifrån programmet sändes – hade förbjudit SVT att sända programmet från Trollhättans eget utanförskapsområde Kronogården.

Detta högst anmärkningsvärda politiska intrång i friheten för medierna motiverades med att SVT kunde orsaka ”oro” i Kronogården. Det hade varit tjänstefel av SVT att inte borra i den vinkelns riktning. Frågan som vinklades – genom Joakim Lamotte men också genom programmets ordlösa dramaturgi och genom Belinda Olssons programledarskap – var kort sagt ”Är det så att det officiella Sverige viker ner sig för de kriminella gängen när det hettar till?” Det är en mycket angelägen fråga.

Mer att läsa: När den turkiska muren rämnar.

Svaret från Trollhättan när Sveriges möttes direkt är mer upplysande än upplyftande. Snällismen är utbredd i hjärtan och i institutioner. När läget skärps ser vi hellre offret än förtryckaren i den unga mannen som mördar en annan ung man. Lärdomen att ta med sig från Trollhättan är ungefär ”Det är så här vi är. Det är så här vi fungerar. Det duger inte. Låt oss bli lite bättre.”

Det är vad jag kallar folkbildning. För västgötar och alla andra.