Sverigedemokraternas väljare sticker onekligen ut från de andra. Mer än en fjärdedel av de som skulle ha röstat på SD om det var val i dag känner - enligt SCB:s undersökning som kom idag - ingen sympati för partiet. Är kanske inte så konstigt att det är på det viset. Dels visar valforskarna i Göteborg att SD:s väljare – i vart fall fram till 2010 års val – är märkbart ointresserade av politik och misstror politiker av alla de slag. Att känna ”sympati” för ett parti är sålunda kanske inte något som ligger nära för SD-väljare. Dels kan det ju vara så att människor som egentligen tycker att SD är ett Kalle Anka parti men som ändå röstar på partiet på grund av invandringsfrågan.
Både S och M har till exempel fler som uppger sympati än som uppger att de ska rösta på partiet. Detta sympatiöverskott kan kanske till dels förklaras med de flöden mellan partier som SCB redovisade förra veckan. S- och M-väljare som ”egentligen är sossar och moderater” men som är missnöjd med invandringsfrågan. Så kan det vara.
Moderaternas valvinnande utslätning fortsätter. Numera finna inga särskilda skillnader mellan män och kvinnor eller lägre och högre utbildade moderata väljare. Partiet ökar dessutom mätbart bland yngre väljare (18-49) vilket innebär att den åldersgruppen drar ifrån övriga. Moderaterna går också bättre i den stora gruppen ”inrikes födda” än vad de gör bland de utrikes födda väljarna i Sverige.
Samtidigt utvecklas Socialdemokraterna åt andra hållet. Ju äldre väljargrupper desto bättre går S. Det är också så skriver SCB att Socialdemokraterna har ” ett klart starkare stöd bland utrikes än bland inrikes födda.” Lågutbildade är också mer benägna att rösta på S än högutbildade.
Socialdemokraternas och moderaternas alltmer separerade utvecklingskurvor är ytterligare tecken på att S har allvarliga problem med sin position i väljarhavet. Här vill till rejäla förändringar som S ska kunna resa sig och komma igen. Moderaterna ligger däremot där ett stort parti ska ligga. Det vill säga ungefär där som Socialdemokraterna har legat under flera tidigare decennier.
En märklig sak med SCB-rapporten är att Vänsterpartiet går som bäst bland människor med högre utbildning. Detta kan inte uppfattas som något annat än ett grundskott mot den högre utbildningens kvalitet i Sverige. J
Widar Andersson