Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Se till att eleverna vill

Blogg2014-10-30 07:48

Få länder satsar mer pengar på ungdomsskolan än vad Sverige gör. Antalet lärare i de svenska skolorna ligger också i den absoluta världstoppen. Ändå är fokus i den svenska skoldebatten nästan alltid ”mer resurser” i form av fler lärare och mer pengar och undervisningsgrupper med färre elever. Den nya regeringen med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i spetsen är inget undantag. Tvärtom innebär Fridolins debut att merresursertänket förgrovas än mer.

Inger Enkvist är professor i spanska vid Lunds universitet och författare till boken ”God utbildning och dålig: Internationella exempel”. Enkvist är också en flitig debattör. I en krönika på Svenska Dagbladets ledarsida i dag 30 oktober skriver hon intressant om den viktigaste aktören av alla i skolan: eleven: ”När elever inte tar studierna på allvar, hjälper alltså varken pengar, stödundervisning eller förlängd skolgång. Just de åtgärder som den nya regeringen nu vill satsa på. Dagens problem kan beskrivas som att det nu finns många fler elever än tidigare som menar att ”det spelar ingen roll”. Något som regeringen, i likhet med problemet med lärarkvalitet, överhuvudtaget inte nämner.”

Det för håller sig ju faktiskt så att den som inte är intresserad av att lära sig saker och ting, att utvecklas, att bli bättre i undervisningens ämnen; den kommer heller inte att bli särskilt bra oavsett antalet skolår eller mängden ”vuxna i skolan” i närmiljön.

De som däremot är motiverade hemifrån när de kommer till skolan; de kommer att åstadkomma bra resultat även om skoldagarna är korta, grupperna stora och lärarna halvkassa.

Med en medveten satsning på motivation och på att avsevärt få upp andelen elever som tycker att ”det spelar stor roll” hur det går i skolan kan den svenska skolans resultat lyftas på bara några år.

Lägger man därtill på en fortsatt satsning på ”rätt lärare” istället för ”fler lärare” så är det sannolikt så att ”the sky is the limit” för hur bra den svenska skolan kan bli.

Med tanke på de oerhörda resurser vi satsar på skolan, vårt välstånd, vår fred och vår frihet så vore handen på hjärtat allting annat en smärre skandal.

Widar Andersson