Siffror är intressanta. Siffror kan till exempel svart på vitt berätta om regerandets pris. Priset är lite drygt 12 procentenheter. I maj 2014 Miljöpartiet 18, 4 procent av rösterna när SCB frågade 18-24 åringar vilket parti de skulle rösta på om det var val idag. I november 2016 svarar 5, 9 procent av åldersgruppens väljare att de skulle rösta på Miljöpartiet.
SCB: s nya uppladdning siffror som kom i dag den 6 december visar också på tillnyktringens förtjänst. I den viktiga valkretsen ”Stormalmö” (Malmö. Lund, Trelleborg, Eslöv, Vellinge, Svedala med flera orter nära Malmö) hade Socialdemokraterna i maj 2014, 31, 5 procent. I november 2015 hade siffran störtdykt till 21, 9 procent. I november 2016 – efter ungefär ett år med de i Malmö så kritiserade gräns- och ID-kontrollerna – är S tillbaka på 31, 5 procent i Stormalmö.
Mer att läsa: Om att spotta upp sig.
Den 1 december släppte SCB den första gruppen av sina siffror som skildrar människors partisympatier i Sverige. På WidarDirekt samma dag koncentrerade jag mig på socialdemokraternas resultat i mätningen:
”Ett friskt och stort parti vinner och förlorar väljare från i stort sett alla olika håll. Självklart ska fler väljare vinnas än vad som förloras. Men flödet och bredden är minst lika intressanta. Att väljare går och kommer från hela skalan visar att medborgarna uppfattar partiet som valbart och relevant. Vilket är livsviktigt för ett parti som Socialdemokraterna. Att vara relevant för allmänborgerliga väljare – utan att tappa för mycket till Vänsterpartiet - är socialdemokraternas klassiska framgångsfaktor. I dagens mätning – liksom i flera på varandra följande halvårsmätningar från SCB – visar S upp att partiet befinner sig långtifrån högform.
S tappar strukturellt stöd sedan valet 2014. Allvarligare är att S endast vinner väljare - 1, 1 procent – från sin regeringspartner Miljöpartiet medan man förlorar till Sverigedemokraterna (1, 4 procent) till Moderaterna (1, 2 procent) till Vänsterpartiet (0, 7 procent) och till Centerpartiet (0, 3 procent).
För att uttrycka det lite brutalt: Socialdemokraternas dubbla strategi med vänstervridning och med nazifiering av Sverigedemokraterna håller på att utvecklas till en annalkande katastrof.”
Dagens utbud av SCB-siffror är också väldigt intressanta. Om jag håller mig till Socialdemokraterna så bjuder partiet på denna serie av tal av väljarstöd i olika åldersgrupper:
22,4, 25,4, 26,1, 26,1, 36,5, 39,7, 42,2.
Onekligen en vackert och obrutet stigande rad som börjar med åldersgruppen 18-24 år och som slutar med gruppen ”75 år och äldre.” Inget annat parti i SCB: s material har sådana skillnader mellan olika åldersgrupper som vad S har. Det skulle kunna beskrivas som att Socialdemokraterna är ett parti som vinner i längden: Desto mer livserfaren du är; desto mer benägen är du att lägga din röst på Socialdemokraterna. Det som framförallt problematiserar den bilden är partiets stora tapp med tio procentenheter mellan maj 2014 och november 2016 i den yrkesaktiva och traditionellt sett samhällsinflytelserika åldersgruppen 45-54 år. Här har många lämnat till förmån för Sverigedemokraterna. SD har mer än fördubblat sitt stöd – 6,5 i maj 2014 har växt till 15, 2 i november 2016.
Socialdemokraterna sticker också kraftigt ut från alla andra partier med sina stora skillnader mellan utrikes- och inrikes födda väljare.
När SCB skär väljarkakan på det viset så uppger 28 procent av de inrikes födda att de skulle rösta på S om det var val idag medan hela 46 procent av de utrikes födda uppger att de skulle lägga sin röst på Socialdemokraterna.
Demografin – åldrande befolkning och ökande andel utrikes födda i befolkningen – borde på sätt och vis tala för en framgent stark socialdemokrati. Så kan det givetvis bli; även om inget just nu talar för det. Det är nämligen vilseledande att stirra sig blind på detaljerna. I hela väljarkåren tappar faktiskt Socialdemokraterna 1, 8 procentenheter från valet 2014 och fram till november 2016. Partiet krymper således medan utrikes födda och 75-plussare utgör växande andelar av partiets stöd. Vilket inte ger helt igenom positiva framtidsvibbar för Socialdemokraterna.
S riskerar kort sagt att bli ett slags särartsparti.
Widar Andersson