SCB: Centerpartiet tappar mest av alla partier

Det är inte helt otroligt att S kan få behålla en del av de nya väljare som kommit från soffan och SD.

Blogg 8 juni 2020 11:37

SCB: s stora partisympatiundersökning för maj månad 2020 presenterades tidigare idag 8 juni. Snart har det gått två år av mandatperioden och ett och ett halvt år sedan Januariavtalet möjliggjorde en S/MP - regering med stöd av Centerpartiet och Liberalerna. 

En uppgift i SCB: s digra siffermaterial överraskar mig: Centerpartiet har enligt SCB förlorat mest - 2, 6 procentenheter - av alla partier sedan förra valet. Jag har kanske varit ouppmärksam på C; men ärligt talat så såg jag inte den komma. Att Liberalerna tappat 2, 2 procentenheter under samma period är däremot ingen överraskning. Att de båda Januariavtalspartierna är de två som har tappat överlägset mest sedan valet är sannolikt inte händelser som fungerar som armeringsjärn i samarbetet med Socialdemokraterna.

Övriga partier ligger i stort på sina valresultat. Undantaget är Socialdemokraterna som har ökat 5, 4 procent sedan valet 2018. Enligt SCB kommer det ökande stödet för S genom "statistiskt säkerställda nettovinster på cirka 1,2 procent från Centerpartiet, cirka 1,0 procent från Liberalerna, cirka 0,9 procent från Miljöpartiet, cirka 0,9 procent från Moderaterna och cirka 0,4 procent från Kristdemokraterna." Bra bredd i vinsterna. Noterbart dock att SCB inte har noterat några S-vinster/förluster från eller till vare sig V eller SD. 

Socialdemokraterna landar i SCB för maj 2020 på dryga 33 procent. Här finns naturligtvis mycket Coronaeffekt i siffrorna. Lyckas Sverige landa pandemin på ett hyfsat sätt - jämfört med omvärlden - när böckerna stängs om nåt år eller två så är det inte otroligt att S kan behålla en hel del av de väljare som kommit/återkommit under våren från "soffan" och från SD. 

Den stora nyheten i SCB - och det allvarligaste beskedet kanske också för S - är att Centerpartiet tappat så stort sedan valet. Mycket kanske beror på Annie Lööfs långa föräldraledighet? Men oavsett vilket så är det inte bra för S att det återigen upprepas det som alltid sägs från borgerligt håll: Den som ger sig in i samarbete med Socialdemokraterna kommer att tappa väljarstöd. 

Kommentera
Läs mer!

Nya tobaksregler i EU kan påverka snuset

Politik
Nya tobaksregler i EU kan påverka snuset

M i Sölvesborg backar om flyktingförslag

Politik
M i Sölvesborg backar om flyktingförslag
Visa fler
Ämnen du kan följa