Socialdemokraternas valmaskin börjar få upp farten. Partiets budskap om ordning och reda på arbetsmarknaden, om att ungarna ska lära sig mer i skolan och om att arbetslösa ska jobba börjar hitta fram till väljarna.
SCB publicerade tidigare i dag sin stora partisympatiundersökning. Samtliga trender håller i sig. Det går bra för oppositionspartierna. Det går dåligt för regeringspartierna. Feministiskt Initiativ har stöd av ungefär 2,5 procent av väljarna.
Det blir alltmer sannolikt att talmannen efter valet kommer att ge socialdemokaternas ledare Stefan Löfven uppdraget att forma en regering som kan vinna riksdagens gillande.
SCB:s undersökning är matigare och större än andra opinionsmätningar. En av de mest intressanta bilderna visar varifrån partierna vinner väljare och vart de väljare man förlorar tar vägen.
Det är uppenbart att S med Stefan Löfven har en fungerande valmaskin på plats. Sedan den förra mätningen i november förra året har S vunnit 1, 4 procent från ”soffan”; de väljare som svarar ”vet ej” när SCB frågar om partisympatier. S tar också tillbaka 0,5 procent från Sverigedemokraterna. Väljarförlusterna inskränker sig till endast 0,7 procent till Vänsterpartiet och 0.3 procent till ”Övriga partier”; sannolikt i huvudsak till Feministiskt Initiativ.
Att S förlorar något till ett aggressivt vänsterparti är helt i sin ordning. Det riktigt intressanta är socialdemokraternas nettovinster från Vet ej-gruppen och från SD. S budskap om ordning och reda på arbetsmarknaden, om att barnen ska lära sig mer i skolan och om att arbetslösa ska jobba börjar hitta fram till nåbara S-väljare.
Noterbart är också att SD tycks stabiliseras runt åtta procent. Utöver förlusten till S går en liten rännil (0.1 procent) till ”Övriga partier”; sannolikt till nazistiska Svenskarnas parti och andra små hatgrupper i den bruna myllan.
Så här sammanfattar SCB huvudinnehållet i sin partisympatiundersökning:
”Partisympatiundersökningen visar att ett riksdagsval i maj skulle ge regeringspartierna (C+FP+M+KD) 36,8 procent av rösterna. Socialdemokraterna skulle få 35,3 procent, Sverigedemokraterna 8,1 procent, Vänsterpartiet 8,0 procent, Miljöpartiet 8,0 procent och övriga partier 3,9 procent av rösterna.
För regeringspartierna som block noteras en statistiskt säkerställd minskning jämfört med november 2013. Centerpartiet skulle i maj få 4,9 (±0,4), Folkpartiet 5,3 (±0,4), Moderaterna 22,7 (±0,7) och Kristdemokraterna 3,9 (±0,4) procent.
Socialdemokraterna skulle vid val i maj få 35,3 (±0,8), Sverigedemokraterna 8,1 (±0,5) procent, Vänsterpartiet 8,0 (±0,5) och Miljöpartiet 8,0 (±0,5) procent av rösterna. Övriga partier skulle vid val i maj få 3,9 (±0,4) procent av rösterna. Bland övriga partier är Feministiskt initiativ störst. De skulle få 2,5 (±0,3) procent av rösterna vid ett riksdagsval i maj.
Andelen osäkra i väljarkåren är cirka 21 procent i maj 2014.”
Widar Andersson