Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Reinfeldts vågade attityd

Blogg2014-08-17 22:09

Det var mycket partipolitik i SVT på söndagskvällen. I tvåans Agenda möttes Fredrik Reinfeldt och hans utmanare Stefan Löfven för debatt. I ettan hade partiernas finansministrar – inklusive den sittande Anders Borg (M) - flugits upp till Umeå för att diskutera skatter, löner och annat i den ekonomiska politiken.  Jag ska inte fastna i en diskussion om upplägg på debatter. Jämfört med mycket annat var Umeådebatten inte utmärkande dålig. Nackdelen med sådana här program där redaktionen bestämt sig för att nischa upp tillvaron i en mängd små bitar är att partierna inte behöver presentera ens antydningar av sammanhållna ekonomiska program. Det går att ha en uppfattning om bensinskatt, en uppfattning om skuldsättning, en uppfattning om kvinnolöner, en uppfattning om bostadsbyggande, en uppfattning om arbetslöshet och om alla andra avdelningar som redaktionen för programmet bestämmer.

Helheten – vad har partierna för ekonomiskpolitiska perspektiv i det stora hela – försvinner helt. Nu fick politikerna i Umeå stå och vifta med spadar med ja eller nej och skriva på lappar.  Martin Ådahl från Centerpartiet uttryckte det väl i debatten. ”Genom upplägget av debatten framstår skatteintäkter som gåvor från gud.”  Ett helt centralt påpekande från Ådahl. Debattens olika nischade tema handlar helt om hur saker och ting i det allmänna ska fördelas. Inget om hur pengarna ska komma in.

Bortsett från detta så utser jag två vinnare i ettans debatt. Dels Folkpartiets Carl B Hamilton. Han är en egensinnig och klok professor som ofta – typ 8 gånger av 10 – säger som det faktiskt är utan att snegla på opinionsmätningar eller nomineringskommittéer. Dels Magdalena Andersson (S). Hon har ett förtroendeingivande sätt att diskutera och hon visar tydligt att hon inte kommer att sätta sig i knät på ytterlighetspolitiker från Vänsterpartiet och/eller anamma konstigheter från Miljöpartiet. Att det är val på gång märktes kanske tydligast på att ingen - vare sig i SVT:s redaktion eller politikerna - diskuterade det tidigare så heta ämnet om statens överskottsmål.

Debatten i Agenda inleddes med Reinfeldts Sommartal i lördags. Där talade Reinfeldt om Sveriges ansvar och uppgift för världens flyktingar. Migrationsverket har förutspått att det för de kommande fem åren blir 48 miljarder kronor dyrare att ratta ett värdigt flyktingmottagande. Reinfeldt hävdade i sitt Sommartal att detta – de 48 miljarderna – är den viktigaste utgiften av alla ur ett mänskligt perspektiv.

Vilket är en vågad attityd. Och en bra attityd för den som vill vara vågad. Stefan Löfven har inga andra uppfattningar. Det syns tydligt under Agendadebatten. Några politruker hade sagt åt honom att humma lite och att påminna om att biståndspengar används för migrationspolitiken. Det hade Löfven kunnat hoppa över.

Riktigt hett blev det när regeringsfrågan kom på tal mellan Reinfeldt och Löfven. Bra start för de kommande fyra veckornas valrörelse.

Widar Andersson