Det viktigaste för mig i kväll är att visa att Moderaterna och Alliansen har mer att ge, sa Fredrik Reinfeldt i SVT strax innan han gick in till Anna Hedenmo och Mats Knutsson för att frågas ut på torsdagskvällen.
Timmen med frågor började självklart med Reinfeldts sommartal i lördags då han lyfte upp det ökande flyktingtrycket mot Europa och Sverige och vädjade till svenskarna att öppna sina hjärtan och ställa upp för de påfrestningar som ett ökat flyktingmottagande kan innebära på kort sikt. Sommartalet har följts upp med pressutspel från Anders Borg och Carl Bildt där oron i världen – krig i Ukraina, inbördeskrig i Syrien, terrorism i Irak, med mera – sägs ha skapat de största flyktingströmmarna på 70 år. Sverige är ett stort mottagningsland för flyktingar och det kommer att innebära ökande kostnader.
Visst kan man som programledarna ställa frågor om varför Moderaterna kommer med detta utspel precis nu; några veckor före ett val där M och Alliansen ligger illa till? Självklart är det så att politiker strax före ett val inte gör någonting som inte har med valet att göra på något sätt. Detta kan dock knappast vara en grund för kritik. Politiker som ägnar sig åt politik är inte klandervärda.
Dessutom är det en reell konflikt som Reinfeldt lyfter upp. Klart att det ställer till besvär för den andra sidan från S och vänsterut. Hur ska de förhålla sig till en moderat statsminister som tar strid för flyktingmottagande, solidaritet och öppenhet?
Reinfeldt klarade de vassa och relevanta frågorna från Hedenmo och Knutsson på ett hyfsat sätt. Riktigt bra var han i några korta meningar: ”Andra må ägna sig åt cynism. Jag talar för humanism”. ”Jag hatar rasism”. Huruvida Reinfeldts sommartal visar sig innebära en förbättring för Moderaterna i opinionen eller inte är skrivet i stjärnorna. Men det hedrar Reinfeldt att försöka vända skutan med dessa frågor som hjälp.
Klimatpolitiken vållade en rätt spänd stämning i SVT:s studio. Programledarna invände mot Reinfeldts sätt att beskriva att de svenska utsläppen minskat. De refererade till ett annat sätt att räkna på utsläppen som bland annat används av Naturvårdsverket där utsläppen har ökat. Enligt detta sätt att räkna bör alla former av utsläpp som svenskar på något sätt har koppling till – turism till exempel – räknas in i utsläppskvoten.
Reinfeldt visade på det orimliga i sådana nationella och hemmalagade sätt att räkna. Det tunga i klimatfrågan är att få till internationella överenskommelser där varje land tar ansvar för de utsläpp som de direkt kan påverka. Reinfeldt tog Kina som exempel. Det absolut viktigaste är att Kina får tryck på sig att stänga kolkraftverk. ”En svensk turist som åker motorcykel i Thailand är nästintill omöjligt för regeringen att påverka”, sa Reinfeldt.
Arbetslösheten ville inte Reinfeldt tala om. Särskilt inte om massarbetslöshet. Han ville tala om jobben som blivit fler. Var risk för en Reinfeldtsk urspårning under detta avsnitt. Men det löste sig.
Reinfeldt överraskade lite i Försvarsfrågan. Han tog – för första gången som jag lagt märke till – strid mot den mer nationella och svenskjordförsvarande hållning som främst ÖB har inspirerat till genom sitt tal om ”enveckasförsvar”. Intressant.
I regeringsfrågan – het i dessa dagar – sa Reinfeldt att Alliansen aldrig kommer att regera med stöd av SD.
Det var en bra utfrågning i det stora hela. Huruvida Reinfeldt visade om han och Alliansen har mer att ge eller inte är en öppen fråga. Allt hänger på om strategin med flyktingfrågan fungerar eller inte.
Widar Andersson