På onsdag eftermiddag bjuder Östsvenska Handelskammaren och Norrköpings kommun in till några timmar av stenhårt fokus på bygget av Höghastighetsbanan Ostlänken. Byggstart är planerad till 2017; vilket är väldigt snart.
Ostlänkens värde och betydelse för regionen i allmänhet och för Norrköping och Linköping kan nog inte överskattas. Allt är klockrent rätt. Rörlighet, klimatsmarthet, snabbhet och skönhet (vackra tåg och resecentrum att se fram mot) i en ståtlig förening.
Det kan vara århundradets tillväxtchans som är redo att sträcka ut sig över de östgötska markerna.
1. På kort sikt – projekteringen som pågår nu och de cirka tolv år långa byggtiden – skapar en omfattande ekonomisk aktivitet där lokalt företagande och lokala jobb har goda chanser att växa till sig.
2. På längre sikt innebär Höghastighetsbanan att Linköping och Norrköping har möjligheten att på allvar växa ut till en funktionell arbetsmarknadsregion med stark dragningskraft på företag, entreprenörer och inflyttare.
3. Integrationen med Nyköpings flygplats Skavsta är också av samhällsförändrande karaktär. Trafikverkets nya generaldirektör Lena Erixon säger i en intervju med Svenska Dagbladet: ”Sedan måste vi förstås titta på Skavsta som blir mer attraktivt när höghastighetståget kommer dit”. (10 september) Att ”titta på Skavsta” betyder så vitt jag förstår och översatt från språket byråkratiska att staten kan tänka sig en större satsning på Skavsta för att mjuklanda en nedläggning av Bromma vad det lider. Det betyder i sin tur att vår region kommer mycket nära – ett höghastigt stenkast för Norrköpings del – från en växande storflygplats.
4. Naturligtvis finns hoppfulla förutsättningar för en ökad takt i integrationen med Storstockholmsområdet; en motor för den svenska tillväxten.
Men ingenting kommer av sig själv. Det finns möjligheter att strula till det, möjligheter att tappa tempo i onödan och det finns möjligheter att en del av tillväxtchanserna går oss förbi.
Trafikverkets projektchef för Ostlänken Ali Sadeghi redogör löpande och öppet för hur arbetet framskrider. Han för ett slags loggbok. I projektchefens logg för dag 944 skriver Ali Sadeghi:” Den andra stora frågan rör Linköping, och här pågår fortfarande arbetet med att hitta en lösning för passagen av centrala Linköping och placeringen av ett nytt resecentrum.” (31 augusti)
I vår systertidning Corren diskuteras flitigt på nyhets- och ledarplats den fråga som just nu gör att Linköping inte riktigt är uppe på spåret. För några veckor sedan anordnade Corren en debatt dit läsarna bjöds in. (12 september) Tidningen hade rubriken ”Publik gillar tåg ute vid E4” när debatten skildrades på tidningens alla plattformar. Vilket står i kontrast till att de styrande i Linköping förefaller ha låst sig för ett tunnelalternativ för Ostlänken. Ett alternativ som Trafikverket i vart fall hittills har bedömt som helt orealistiskt.
När jag lägger örat till marken och lyssnar lite med folk i Norrköping och Linköping så förefaller det vara så att den nya ledningen i Linköping med Kristina Edlund (S) i spetsen är mer öppen för förhandlingar och diskussioner med Trafikverket och med Norrköping.
Självklart kan Ostlänken här i våra trakter börja byggas i Norrköping i riktning mot Skavsta. Det vore dock solklart mycket bättre för tillväxtchanserna och integrationen om arbetet började i Linköping med riktning Norrköping.
Jag hoppas vi ses på Flygeln i Norrköping nu på onsdag. Programmet börjar vid halv fem på eftermiddagen. Det lär bli trångt. Hoppas jag. Tillväxtchanser av sekeldimensioner bör locka mycket intresse om allt är som det ska.
Widar Andersson