Mikael Ribbenvik är generaldirektör på Migrationsverket. Han har lång erfarenhet av sakfrågorna. Han har bland annat arbetat som rättschef och som operativ chef på myndigheten innan han den 19 maj 2017 ”på riktigt” fick efterträda den tidigare chefen Anders Danielsson som gick över till Röda Korset; en övergång som bara hade vinnare.
Fredagen den 16 februari var Mikael Ribbenvik gäst i Fredagsintervjun på Kvartal.se med programledaren Jörgen Huitfeldt. Samtalet mellan Ribbenvik och Huitfeldt var mycket intressant och allmänbildande. Jag kommenterar intervjun på Folkbladets ledarsida måndagen 19 februari. Läs gärna!
Mikael Ribbenvik är något av ett föredöme för myndighetschefer. Utöver hans gedigna sakkunskap så värnar han offentligheten genom att tala öppet och utan mer än konstitutionellt reglerad hänsyn till politiken. Samtidigt passerar han aldrig gränsen mellan politik och myndighet; regeringen beslutar och myndigheten utför besluten.
Mer att läsa: Folkvandrare utan identitet.
Det finns många problem med den svenska invandringspolitiken. Utöver de jag diskuterar på ledarsidan på måndagen finns det skäl att diskutera den offentliga debattens fixering vid året 2015 då över 160 000 människor sökte asyl i Sverige. I Fredagsintervjun Kvartal.se påminner Mikael Ribbenvik om att det år 2014 kom asylsökande i ett antal som tangerade antalet under Balkankrisen i början på 1990-talet. Ribbenvik kunde ha fortsatt flera år bakåt; Sverige sticker ut genom ett väldigt högt asylmottagande under det senaste decenniet. Det är det stora antalet under många år som har orsakat de synnerligen allvarliga problemen med integrationen av nyanlända som vi upplever idag.
Integrationsproblemen ska dock inte lastas Migrationsverket. Verket har inte integrationspolitiska uppdrag från regeringen. Migrationsverket ska säga ja eller nej utifrån de asylsökandes individuella skydds – anknytnings – och/eller andra asylpåverkande omständigheter. Myndighetens ja – och nejsägande kritiseras hett och hårt från alla håll och kanter. Ett argument som Mikael Ribbenvik formligen strimlade under intervjun i Kvartal.se var de återkommande anklagelserna om att asylprocessen skulle vara ”rättsosäker” i Sverige. Ur den enskildes perspektiv är det svårt att tänka sig något rättssäkrare än asylsökandet i Sverige. Tre instanser, skattebetalda tolkar och advokater i alla led och inga krav på att kunna styrka sin identitet, underdimensionerade ”inre gränskontroller” och generösa regler som ger den asylsökande rätten att börja om processen redan efter fyra år.
Som Mikael Ribbenvik sa så handlar de flesta anklagelser om rättsosäkerhet snarare om att de som klagar och kritiserar är missnöjda med det slutliga beslutet.
Det har funnits en ”naivitet” i Sverige, sa Ribbenvik. Rädslan för att stigmatisera asylsökande som grupp har fått styra för mycket. Nu är det dock annorlunda enligt Ribbenvik. Han framhöll det mycket goda samarbetet med polisen här hemma och utomlands när det gäller granskningen av de asylsökandes eventuella kopplingar till terror, krigsbrott och annan kriminalitet.
Migrationsverket är en myndighet som alltid befinner sig långt bort från lugnet i stormens öga; invandring väcker starka känslor av alla de slag. Det känns tryggt och bra att chefen på detta utsatta verk heter Mikael Ribbenvik.
Widar Andersson