Saken med de ensamkommande puttas nu antagligen ytterligare ett par år eller så framåt i tiden. Överenskommelsen mellan S och MP innebär att ungdomar som rätt eller fel uppgav att de var underåriga när de registrerade sig som asylsökande före 24 november 2015, som studerar – eller som avser att studera – och som väntat mer än 15 månader på att få svar på sin asylansökan ska få tillfälliga uppehållstillstånd.
Samtidigt meddelar regeringen att den individuella asylprövningen ska fortsätta och att åldersbedömningarna ska fortsätta.
Frågan har därmed "hanterats" såsom då och då sker i det politiska.
Går saken igenom riksdagen så betyder det att ännu en pappersprodukt i dessa för partierna så svåra frågor har sett dagens ljus. Tobias Billström, tidigare migrationsminister under rekordlånga åtta år, sammanfattar kritiken kort och koncist på sin facebooksida. Han påminner om ett liknande upplägg 2005 då Miljöpartiets med Gustav Fridolin pressade regeringen Persson att gå med på en lag som skulle ge asylsökande som fått vänta länge på besked rätten att stanna i Sverige.
Mer att läsa: Åkesson ökar trycket om invandringen.
Lagförslaget var urdåligt och strimlades i Lagrådet, röstades igenom riksdagen, blev ett fiasko. ”Alla som skulle få stanna” blev till väldigt få som fick stanna.
Nu tycks Miljöpartiet vara på väg att få igenom ännu en låtsaslagstiftning. Den här gången är det gymnasiestudier – och eventuellt andra studier på Komvux med mera? – som ska få ge rätten att stanna i Sverige på det allmännas bekostnad.
Tobias Billström konstaterar klokt: "Gör inte lagar som inte är rättsäkra. Ge sjutton i att skapa asyllagar som bygger på tidsgränser istället för skyddsbehov. Håll på asylrätten och dess krav på att den som fått avslag skall lämna."
Gymnasielärare ska inte avgöra om folk ska få uppehållstillstånd i Sverige eller inte. Asylansökningar ska behandlas som asylansökningar. Risken för en rättsosäker sörja är uppenbar. Jag har faktiskt lite svårt att förstå varför det är så viktigt för S att regera med MP ända fram till valdagen? Det kan väl inte ha något egenvärde så här dags i mandatperioden? Det hade varit bättre för S, för sakfrågan och för alla direkt inblandade i sakfrågan att hålla fast vid en strikt och rättssäker asylprocess.
Ur ett annat perspektiv är det vi ser en klassisk kompromiss med S-prägel mellan två parter som inte har särskilt mycket gemensamma intressen. S passar på att slänga in EBO – frågan om asylsökandens rätt att ordna eget boende – i kompromissen. MP släpper sitt motstånd mot att skärpa EBO; vilket är bra i sak. Det som ska utredas är hur något slags mer ”värdigt” eget boende kan införas i lagboken? ”Värdigt” är en omskrivning för möjligheten att kunna stoppa/begränsa eget boende i till exempel Södertälje, Norrköping och Borlänge; orter som redan har stora ekonomiska och sociala bekymmer med den stora asylinvandringen.
Politik är inte alltid så snyggt. Det har jag respekt för. Kompromissen som nu ska avgöras/förädlas i riksdagen hör till de osnyggas krets. Några tusen ungdomar kommer att få vänta ännu några år innan de får sitt nej; det är den sakliga kontentan. Vilket inte är politiskt superdramatiskt i sig. Men det kan sporra flyktingsmugglare och stora mängder folkvandrare som ser att regeringen är vek. Vilket inte är bra på något sätt.
Widar Andersson