Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hägglund vann på poäng

Blogg2014-08-19 21:05

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund drog möjligen nitlotten när han av alla åtta partiledare fick inleda SVT: s utfrågningar i kväll. Det är ännu lång tid till valet, allmänhetens uppmärksamhet är ännu långtifrån på topp.

För Göran Hägglund kanske det spelar mindre roll. Alla med minsta intresse för Kristdemokraterna tittade på programmet. Uppfattas Göran Hägglund göra en positiv insats så sprids positiva cirklar runt om i KD-landet.

Inledningen handlade om sjukvården. Göran Hägglund fick chansen att flera gånger säga att han helst vill att sjukvården förstatligas. Om detta skulle innebära att det blev ”fler vårdplatser” – KD:s hjärtefråga i sammanhanget – kan man alltid diskutera. Men att vilja ha något helt annat än det som finns i dag ger i vart fall Hägglund chansen att stå för något nytt. Hade inte Hägglund varit så fixerad vid förstatligandet så hade han kunnat parera programledarnas inledande attack på ett offensivt sätt. Hägglund påmindes om att han vid utfrågningen inför valet 2010 hade lovat att antalet ”vårdplatser” i sjukvården skulle öka. Så har det inte blivit enligt programledarna. Och det stämmer. I vart fall om man tittar på landstingen. Men i ett vidgat perspektiv kan man hävda att vårdplatserna har ökat. Vård i hemmet i kommunal regi omfattar allt fler personer. Det gäller att se vårdens dynamik. Hägglund missar den dynamiken eftersom den inte stämmer med hans statliga paroll.

KD må vara litet och invanda vid att vid i stort sett varje val få strida mot spärren i riksdagsvalet. Men partiet har suttit i regering i snart 11 år. Tre år 91-94 och åtta år 06-14. Ett strålande facit för ett litet parti. Men det innebär också att Göran Hägglund med all rätt får en hel del frågor om varför ”det inte har hänt mer med det och detta under åtta år?” Bostadsbyggandet var uppe i utfrågningen med SVT. Hägglund plågades inte hårt av denna del av utfrågningen. Han beskrev trögheten i lagstiftning och sedvänjor och lyckades nog att framstå som en enveten krigare för enklare och mindre centralstyrt byggande. ”Det tar tid men det blir ljusare dag för dag”, var Göran Hägglunds sammanfattning.

Häromdagen utsattes Hägglund för en attack i samband med ett torgmöte i Göteborg.  En ung man tryckte upp en tårtbakelse i ansiktet på Hägglund. Under utfrågningen fick Hägglund svara på några frågor om attacken. Det klarade han bra. Han är en sympatisk person. Och sympatin minskade inte under denna del av intervjun.

Under utfrågningens obligatoriska del om ”de växande klyftorna” i Sverige gjorde Hägglund mycket bra ifrån sig. Han tog chansen att rätta uppgiften om att Skolverket håller det för sannolikt att det fria skolvalet är boven bakom kunskapsklyftorna mellan olika skolor. Samma påstående upprepades för övrigt i morse då Stefan Löfven frågades ut i radions P1. Det är märkligt att public service upprepar detta påstående om Skolverkets uttalande som inte stämmer. Göran Hägglund kontrade med en alldeles färsk forskningsrapport från IFAU – kom i dag – som visar att skolvalet – som väldigt få använder – inte öknar några skillnader mellan olika elevgrupper med olika bakgrunder. Bra där Hägglund!

Han klarade sig bra genom passagen om apoteksmarknaden; en reform som i mycket bär KD: s signum.  Skattefrågorna – framförallt ”pensionärsskatten” – gick väl också bra. Skatten har sänkts med 850 kronor sa Hägglund.

Vårdnadsbidraget är väl det som jag har svårast för. Och vad det verkar på Hägglund så är det inte hans högsta prioritering heller. Jag tycker att han förde ett hederligt resonemang på temat om ”vem ska definiera jämställdheten; staten eller familjen?” Det finns valkrets för KD: s hållning. Samtidigt säger ju Hägglund att hans uppfattning är att han tycker det är bra för barnet, mamman och pappa n att föräldrarna delar på föräldraförsäkringen.

Mot slutet av utfrågningen kom frågorna in på sådant som surrogatmödraskap och andra svåra och kniviga frågor. Här är det svårt för KD. Kärleksbudskapet kolliderar med den moralistiska trångsynthet som Hägglund måste ta hänsyn till.

I det stora hela tror jag Hägglund är mycket nöjd med kvällen. Inga fel och klavertramp. Bra och gediget. Göran Hägglund är definitivt en person som platsar i vilken seriös mittenregering som helst.

Widar Andersson