Det finns i grunden bara en orsak till att antalet asylsökande har minskat påtagligt i Sverige och i övriga Europa. Orsaken är att EU betalar Turkiet för att hindra människor från att söka asyl i EU-länder. Sannolikt ett par, tre miljoner människor – och potentiellt mångdubbelt fler - drivs av en längtan att med eller utan uppehållstillstånd kunna byta sin egen tillvaro mot ett nytt liv med nya chanser i ett rikt EU-land som till exempel Sverige.
Turkiet sätter nu press på EU genom att tillfälligt (?) lyfta på gränsbommen så att hoppfulla migranter kan ta sig till EU: s yttre gräns istället för att stå och stampa vid Turkiets gräns. Maktdemonstrationen från Turkiets president Erdogan är övertydlig. Vad Turkiet vill ha av EU är antagligen mer stöd och support. Turkiet befinner sig i en militär konflikt med Syrien/Ryssland som hotar att eskalera bortom all rimlighet.
Mer att läsa: Belinda Olsson är ett sant proffs.
I måndagskvällens utgåva av SVT: s nyhetsprogram Aktuellt ingick en debatt om den turkeuropeiska konflikten mellan Vänsterpartiet och Moderaterna. V förordade en rent utopisk linje - som man som inflytelselöst parti kan kosta på sig - där EU-länderna skulle öppna sina gränser. Moderaternas talesperson höll stången mot ytterkantspolitiken i Aktuellt- illa vore det ju annars som den regeringsutmanare man är - men nog vore det behövligt med en mer systemkritisk hållning från Moderaterna.
Visar det sig att EU: s mur i Turkiet faller så kan läget i Sverige snabbt bli mycket allvarligt. Utöver avtalet med Turkiet har de svenska politikerna inte vidtagit några åtgärder att tala om för att begränsa invandringen. Beslutet om att uppehållstillstånden ska vara tillfälliga istället för permanenta har inte haft någon betydelse i praktiken. Alla – utom några hundra – tillfälliga tillstånd har förlängts. Regelverken för skattefinansierad anhöriginvandring har ytterligare liberaliserats. Regelverken för arbetskraftsinvandring – med påföljande anhöriginvandring – har inte ändrats. Sverige har ingen lista med så kallade ”säkra länder” som underlättar och snabbar upp asylförfarandet. Några kvalificeringsregler till de generösa välfärdssystem har inte införts.Givet de nuvarande regelverken bedömer SCB att invandringen till Sverige kommer att ligga runt 100 000 människor per år. Huvuddelen av denna invandring kommer att utgå från de regioner i Afrika och Asien som dominerar bland de cirka två miljoner människor i Sverige som är utrikes födda. Skulle Turkiets mur rämna för gott och säg ytterligare 100 000 asylsökare skulle ta sig till Sverige så förstår alla som kan tänka att problemen snabbt skulle bli övermäktiga.
Att regeringen lägger allt krut på att vidmakthålla den ”europeiska lösningen”, det vill säga att förmå Erdogan att stänga sin mur igen, är lika självklart som viktigt.
I förlängningen behövs också en annan mer hederlig och verklighetsnära politik. Dels när det gäller Sveriges egna regelverk för invandring. Dels och framförallt behövs nya tankar och förhållningssätt till asylrätten och till folkvandring.
Idag har vi ett läge där svenska politiker kommer undan med att säga att de självklart står upp för asylrätten. Vad de inte behöver säga är att EU har sett till att människor hindras från att söka asyl.
De flesta som söker sig norr- och västerut i världen är folkvandrare i betydligt högre utsträckning än vad de är asylsökare enligt det internationella regelverkets definitioner. EU och Sverige behöver förhålla sig till folkvandring på ett mer upplyst och öppet sätt. Folkvandringar är en viktig del av mänsklighetens framgångssaga. Det är otänkbart att Sverige och EU bara säger nej till alla dessa människor. Det är lika otänkbart att bara säga ja till alla dessa människor. Det behövs ett nytt och anständigt regelverk.
För att detta ska komma till stånd krävs att bland annat svensk politik upphör med tungomålstalande besvärjelser i invandringspolitiken. Dels behöver hemläxan göras och nuvarande politik stramas åt. Dels behövs en ny politik för folkvandring.
Att lägga all sin lit till den turkiska muren är minst sagt riskabelt.