Finansminister Anders Borg höll presskåren på halster i en dryg halvtimme innan han redovisade de skarpa skatteförslag som regeringen av ser att gå fram med i sin ekonomiska vårproposition 9 april.
Under den inledande halvtimmen gav Anders Borg en föreläsning om finanspolitikens utveckling i Sverige och Europa. I sammanfattning är Borgs och regeringens bild av verkligheten att en återhämtning nu pågår så sakta i ekonomin och att behovet av stimulanser – som betalas med underskott i statens finanser – därmed minskas.
Jag återkommer till detta på ledarsidan. Saken har många intressanta politiska implikationer såväl för Alliansen som för oppositionen. Den politiska striden hårdnar inför valet när Alliansen nu byter fot inför det som alltmer tydligt kan förväntas bli en skattevalrörelse.
Under de kommande åren – med början 2015 – föreslår regeringen att avdraget för privat pensionssparande i ett första steg sänks från 1000 till 200 kronor i månaden för att senare avvecklas helt. Det beräknas förstärka de offentliga finanserna med ungefär 4 miljarder kronor.
Anders Borg karaktäriserade detta avdrag som ”en rest från högskattesamhället” som framförallt är en ventil för människor med goda inkomster.
Både av fördelningspolitiska skäl och med hänvisningar till arbetslinjen är detta avdrag ett märkligt inslag, sa Anders Borg.
Små skattehöjningar på koldioxid, alkohol och tobak ger några miljarder. Taket för studielån höjs med 1000 kronor i månaden samtidigt som bidragsdelen sänks med 300 kronor.
De stora dragen i Borgs föreläsning och prognos handlade inte om dessa inte alltför omfattande skattehöjningar och utgiftsminskningar. Det är i stället stora och ur statens perspektiv positiva rörelser bland annat när det gäller ränteavdrag – ”räntesnurror” – i koncerner och utvecklingen av arbetade timmar och skatteintäkter, vad som händer i de stora socialförsäkringarna och kostnadsutvecklingen för migration och integration som får regeringen att lägga en prognos som landar i ett överskott på en (1) procent i de offentliga finanserna 2018.
Widar Andersson