Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Avgörande maktstrid i SD

Blogg2015-04-08 21:56

För ungefär 100 år sedan började de svenska socialdemokraternas ledning att på allvar ställa in siktet på regeringsmakten. De interna striderna var hårda; inte minst mellan parti och ungdomsförbund. Uteslutningar duggade tätt och till slut fick en stor del av partivänstern lämna. Väl utanför bildade de uteslutna nya partier som efter diverse sekteristiska splittringar bildade stommen till det kommunistiska partiet.

Förmodligen är det nu 2015 ungefär vad som pågår i Sverigedemokraterna. Partisekreteraren Richard Jomshof och ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand gästade Aktuellt i SVT tidigare i kväll. Skillnaderna mellan S uteslutningsstriderna inom S för hundra år sedan och dagens SD-strider är säkerligen många. En av dessa skillnader är definitivt att alla strider i politiken nuförtiden sker i ett intensivt medieljus i realtid medan det för hundra år sedan var helt annorlunda.

Därför är det svårt att historiskt värdera vad det betyder att tonen i Aktuelltstudion var oförsonlig; framförallt från Kasselstrands sida. Av memoarböcker och inte minst genom Anders Isakssons fantastiska böcker om Per Albin Hansson har vi i efterhand kunnat få insikter om hur otroligt hett och konfliktfyllt det var inom socialdemokratin under de formativa åren då S kämpade sig fram till att bli regeringspartiet istället för ett perifert klassparti som dagens vänsterparti.

Sverigedemokraterna har siktet inställt på att utmana Socialdemokraterna och Moderaterna. Ska SD lyckas med det så krävs en väldig massa olika saker. En av dessa nödvändiga saker är att skilja sig från personer och grupperingar som har band till rasismen. Med rasismen som ballast är hela SD-projektet dödfött. På samma sätt var S tvungna att bli av med kommunisterna för att kunna träda fram som ett regeringsdugligt parti.

De historiska linjerna finns där; inget snack om den saken. Sedan är det förstås så att en ska akta sig för att göra enkla överföringar mellan då och nu. SD har stora ambitioner. Vilket inte alls är samma sak som att de verkligen kommer att dominera svensk politik om säg 10-15 år. Hur det kommer att gå beror på en mängd olika faktorer. Det beror på hur övriga partier agerar och reagerar. Det beror på hur väljarna tänker och på hur medierna beter sig. Och det beror inte minst på hur SD kommer ut ur den nu pågående uteslutningsstriden som pågår i fullt medieljus.

Widar Andersson