Stefan Löfven är på god väg att vinna kampen om historiebeskrivningen om varför han utlyste nyval. I går kväll gjorde S-ledaren och statsministern Löfven ett mycket starkt framträdande i Agenda där han med extra stor tydlighet visade att hans förstahandsval efter valet i höstas var att vända sig till de borgerliga partierna med en helt öppen attityd kring hela politiken och krig regeringens sammansättning. Det var först efter det att de borgerliga partierna – framförallt C och FP vad jag förstår – tvärnobbat alla former av samarbete som Löfven av överlevnadsmässiga skäl fick vända sig till Vänsterpartiet för att ha någon chans att få igenom sin budget.
Alliansen hävdar – allt mer defensivt – att Löfven ville ha deras hjälp att få igenom en vänsterpartidikterad budget. Jag eller någon annan utanför de innersta kretsarna har ingen aning om hur saker och ting utspelade sig i verkliga livet. Men det är inget snack om att Stefan Löfven har ett starkt överläge när det gäller att beskriva varför det är som det är. Vilket är mycket viktigt i den politiska kamp som hela tiden kretsar runt de tre frågorna Varifrån kommer vi? Vart är vi? Vart ska vi?
Stefan Löfven och S har nu tagit initiativet och styr bilden av var vi är för tillfället och varför vi har kommit hit. På frågan vart vi ska finns ännu chans för flera svar.
Under intervjun i Agenda gled Löfven något när det kom till nyvalet. Det lät på Löfven som om att han öppnade lite för möjligheten att valet kanske inte behöver utlysas den 29 december; de borgerliga kan om de vill och önskar komma och knacka på Löfvens dörr och inleda förhandlingar. Så lät det. Det är en möjlighet som de borgerliga bör ta på allvar.
När det gäller SD och nyvalet är argumentationen lite mer svajig. Om argumentet för nyval är att få till en riksdagsmajoritet som innebär att SD inte kan fortsätta att sabotera riksdagsarbetet så vill det till att visa hur det majoritetsbygget ska gå till.
Widar Andersson