Samarbete med SD tycks få grönt ljus av väljarna

Statsvetarprofessorn och valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson och hans kollegor på SOM-institutet vid Göteborgs universitet mäter och följer de flesta trender hos väljare och partier.

Graf från Valforskningsprogrammet där det visas hur KD: s och M: s väljare sedan några år tillbaka gradvis har blivit allt mindre negativa till SD som parti.

Graf från Valforskningsprogrammet där det visas hur KD: s och M: s väljare sedan några år tillbaka gradvis har blivit allt mindre negativa till SD som parti.

Foto: SOM-institutet

Krönika2021-10-17 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SOM-institutet är pigga på att publicera sina resultat och upptäckter vilket sprider ut kunskaper och insikter i de intresserade delarna av folkhavet. Nyligen lade Ekengren Oscarsson ut ett par grafer från en rapport från Valforskningsprogrammet. I den ena grafen diskuterade han hur uppvisad koalitionsvilja mellan politiska partier påverkar ett partis väljares uppfattningar om det/de partier som det egna partier funderar på att samverka med; kanske i en eventuell regeringskoalition. SOM-institutet har ju ganska långa serier i det mesta som de mäter. Den aktuella koalitionsviljans betydelse som mäts denna gång är hur sympatisörer till Moderaterna och Kristdemokraterna påverkas av de allt tydligare uttrycken för en koalition där även Sverigedemokraterna ingår. KD: s väljare har raskt närmat sig tanken på en koalition och ligger nu precis över pluslinjen. Även M-väljarna har släppt mycket av sin negativa attityd till Sverigedemokraterna. (Häng inte upp er på att det står +3, 3 inom parentes vid SD. Enligt Henrik Ekengren Oscarsson så är det ett slags forskarvärde och ska inte uppfattas som att endast 3, 3 procent av SD-väljarna gillar sitt parti. De liberala väljarna är så få att de är svåra att mäta med rimlig signifikans. I det här sammanhanget mäts L tillsammans med C. Och det stämmer nog ganska bra att C/L-väljarna är betydligt mer ogillande till SD än vad de socialdemokratiska väljarna ger uttryck för. Budskapet, eller spaningen, från Ekengren Oscarsson är alltså att väljarnas uppfattningar om Sverigedemokraterna kan påverkas till det bättre när det egna partiet så sakta närmar sig SD för att på så sätt kanske kunna vinna regeringsmakten. Det är i avsikten att störa just dessa närmandeprocesser som S -och MP-politiker och deras allierade på ledarsidor och sociala medier gärna ylar om sådant som blåbruna blocket, fascism, nazism och allt vad det nu kan vara. Att partier och opinionsbildare försöker störa motståndarpartiers möjligen vägvinnande positionsförflyttningar är inte konstigt på något sätt. I det här fallet blir det dock närmast otillständigt och respektlöst när sådant som Förintelsen och mördarregimer blandas in i en relativt futtig strid om makten i ett fredligt land som Sverige. S, C och V bör lägga krutet på att testa en egen allians istället.