Sabuni och Åkesson var på hugget i Agenda

Härlig debatt i Agenda mellan Nyamko Sabuni och Jimmie Åkesson.

Härlig debatt i Agenda mellan Nyamko Sabuni och Jimmie Åkesson.

Foto: Widar Andersson/Skärmdump från SVT

Krönika2021-02-28 22:07
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Söndagskvällen bjöd på en rekordbra debatt mellan Nyamko Sabuni och Jimmie Åkesson i SVT:s Agenda. De båda partiledarna företräder två partier i minst sagt olika delar av de politiska verkligheterna. SD: s Jimmie Åkesson är möjligen med sina runt 18-20 procent i opinionen på väg in i politiken på allvar medan Sabuni leder ett Liberalerna som med sina 2-3 procent möjligen på allvar är på väg ut från politiken.

Nyamko Sabuni gör vad hon kan - och hon verkar ha hittat melodin - för att etablera Liberalerna i en klassisk position där hon kan skälla lika mycket på Löfven i Socialdemokraterna som på Åkesson i SD; och därmed indirekt på Ulf Kristersson i Moderaterna.

För en vecka sedan skrev Jimmie Åkesson på twitter att han ville ha stopp för all invandring som är socialt, kulturellt och ekonomiskt belastande för Sverige. Alla - partiledare i övriga partier, spindoktorer och mediaredaktioner - svalde betet och Åkesson hamnade snabbt i centrum för debatten.

Nyamko Sabuni slog sig in i debatten genom att hävda att Åkesson uppträdde ovärdigt genom sina påståenden om invandrare som belastande för värdnationen.

Debatten mellan de båda i Agenda på söndagskvällen var frejdig och intressant och sannolikt positiv för de båda. Jimmie Åkesson var på hugget på ett sätt som det var längesedan man såg och Nyamko Sabuni - som har ett svårare upplägg genom sin utsatta position i opinionen och i sitt i regeringsfrågan splittrade parti - visade kvalitéer som det var länge sedan hon lyckades få fram. 

Sverigedemokraterna och Liberalerna må befinna sig i olika delar av de politiska verkligheterna. Men de förenas av en öppenhet och en rakhet som jag uppskattar som jag tror är viktig. Sabuni gick inte i fällan; hon ägnade sig inte åt rasiststämplingar och andra dumheter. Åkesson gick inte för långt; han backade när det krävdes. En riktigt bra debatt kort sagt.