LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson hade parkerat en röd LO-fana vid sidan av den svenska när det blev hans tur att tala. Valet av fanor präglade också de båda talen. Stefan Löfven riktade en personlig appell till alla om att "bita ihop, härda ut och om att sträva efter att när allt det här är över kunna berätta om sin insats med stolthet". Karl-Petter Thorwaldsson talade mer till de aktivistiskt intresserade S-väljare som deltog på det digitala förstamaj mötet. S-parollen för dagen är "Ett starkare samhälle". Vilket starkt präglade S-mötet på nätet. Bo Kaspers orkester medverkade med låtar på temat om att allt är möjligt om vi har varann. Löfven tryckte starkt på att samhällen skapas av enskilda människor; av vad sådana som jag och du gör och inte gör. "Många tvivlade på om det fanns någon solidaritet och tillit kvar i det svenska samhället?", sa Löfven. Enligt statsminister så visar alla de insatser som görs enskilt människa till människa och allt som görs organiserat av föreningar, företag, samfund och av regeringen att samhället är starkt när det gäller. Det kanske är en fråga om generationer och/eller om personlig läggning; men sådana där ord biter på mig i vart fall. "Man får bita ihop, Så är det".
Thorwaldssons mer agitatoriska stil har däremot svårt att i nuläget hitta in till mitt hjärta. Men det stör mig inte. Han når säkert fram till andra som i sin tur kanske faller i sömn när Löfven talar. Vi är navlade på olika sätt vi människor.
Stefan Löfvens förstamaj tal var dock ett höggradigt politiskt tal. Vi ska inte inbilla oss något annat. Socialdemokraterna har stigit i opinionen och Löfvens förtroendekapital har fördubblats i mätningarna under de senaste månaderna. Allt ljus riktas mot S vilket självklart får andra partier att skära tänder. Det Löfven gör är att knyta förtroliga band mellan Socialdemokraternas politik och all den solidaritet, tillit och styrka som han nu tycker sig se i samhället. Outtalat sänder Löfven därmed samtidigt ut antydningar om att de andra partierna - framförallt utmanarna i M och SD - inte har det engagemanget för det starka samhällets sammanhållning som krävs i ett svårt läge.
Det kommer säkerligen att bli kamp om vem som ska stå närmast det starka samhällets Sverige och om hur det starka Sverige ska definieras. S gynnas för nu både av sin tidiga historia och av den akuta nutidens uppträdande. Det är en stark kombination att ha på hand.