Het treaktare med Busch om berått mod och om Åkesson

Det går lite knackigt för Kristdemokraterna och partiledaren Ebba Busch just nu.

Hetaste utfrågningen hittills i 30 minuter när Ebba Busch gästade Anders Holmberg.

Hetaste utfrågningen hittills i 30 minuter när Ebba Busch gästade Anders Holmberg.

Foto: Widar Andersson/Skärmdump från SVT

Krönika2021-02-24 21:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En mätning från DN/Ipsos på onsdagen (24/2) visade att KD i en nedåtgående trend har parkerat på nivån fem procents väljarstöd. Kristdemokraterna har en bra bit ner till Miljöpartiet (4 procent) och till Liberalerna (3 procent). De cirka tre procentenheters väljarstöd som KD har tappat det senaste halvåret har i huvudsak migrerat till Moderaterna och Sverigedemokraterna och därmed stannat kvar i det block som utmanar S och MP om regeringsmakten vid nästa val. Om denna DN/Ipsos mätning skulle bli ett valresultat så talar dock det mesta för att Löfven skulle kunna sitta kvar med stöd av Vänsterpartiet.

På onsdagen var Ebba Busch gäst i SVT: s nya intervjuprogram som leds av den ärrade reportern Anders Holmberg. Programmet var det solklart hetaste av de sex avsnitt som hittills visats i serien av totalt 15 intervjuer. Programmet hade tre akter: Corona, Sverigedemokraterna och Busch husaffär. Den första akten var den kämpigaste för Ebba Busch. Anders Holmberg naglade sig fast vid uttrycket "berått mod" som Busch i ett par partiledardebatter under 2020 valde att använda när hon kritiserade regeringen för de höga Coronarelaterade dödstalen i framförallt äldreomsorgen. Att göra något i "berått mod" är enligt Nationalencyklopedin synonymt med att en "förövad, straffbelagd handling har varit överlagd eller att gärningsmannen har haft god tid på sig till sådan överläggning." Det var kort sagt en oerhörd stark anklagelse mot regeringen som Ebba Busch levererade. Hon lyckades inte argumentera hem den anklagelsen i onsdagens "30 minuter". Hon borde sagt "förlåt" och beklagat sitt ordval. Nu blev den första akten istället väl pladdrig och flummig.

Den andra akten - om SD - var bättre ur Ebba Buschs perspektiv. Dels var det intressant att hon valde att konfrontera Anders Holmberg med kritik mot "alla dessa frågor om SD" till partiledarna. Holmberg blev inte svaret skyldig - SD står fortfarande i centrum av politikens regeringsbildningsvåndor - men det är bra att partiledare vågar opponera mot medielogiken. Busch var dessutom glasklar i sina kommentarer till SD: s Jimmie Åkessons krav på stopp av invandring som är "socialt, kulturellt och ekonomiskt belastande" för Sverige. Den tredje akten - Ebba Buschs husköp - var mest tragisk. Hon har sannolikt gjort allt rätt när hon köpte huset. Men har nu hamnat i en härva av mediadrivna anklagelser och polisanmälningar. Där bör en partiledare inte befinna sig.