Sabuni och Åkesson var på hugget i Agenda

Sverige 28 februari 2021 22:07
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Söndagskvällen bjöd på en rekordbra debatt mellan Nyamko Sabuni och Jimmie Åkesson i SVT:s Agenda. De båda partiledarna företräder två partier i minst sagt olika delar av de politiska verkligheterna. SD: s Jimmie Åkesson är möjligen med sina runt 18-20 procent i opinionen på väg in i politiken på allvar medan Sabuni leder ett Liberalerna som med sina 2-3 procent möjligen på allvar är på väg ut från politiken.

Nyamko Sabuni gör vad hon kan - och hon verkar ha hittat melodin - för att etablera Liberalerna i en klassisk position där hon kan skälla lika mycket på Löfven i Socialdemokraterna som på Åkesson i SD; och därmed indirekt på Ulf Kristersson i Moderaterna.

För en vecka sedan skrev Jimmie Åkesson på twitter att han ville ha stopp för all invandring som är socialt, kulturellt och ekonomiskt belastande för Sverige. Alla - partiledare i övriga partier, spindoktorer och mediaredaktioner - svalde betet och Åkesson hamnade snabbt i centrum för debatten.

Nyamko Sabuni slog sig in i debatten genom att hävda att Åkesson uppträdde ovärdigt genom sina påståenden om invandrare som belastande för värdnationen.

Debatten mellan de båda i Agenda på söndagskvällen var frejdig och intressant och sannolikt positiv för de båda. Jimmie Åkesson var på hugget på ett sätt som det var längesedan man såg och Nyamko Sabuni - som har ett svårare upplägg genom sin utsatta position i opinionen och i sitt i regeringsfrågan splittrade parti - visade kvalitéer som det var länge sedan hon lyckades få fram. 

Sverigedemokraterna och Liberalerna må befinna sig i olika delar av de politiska verkligheterna. Men de förenas av en öppenhet och en rakhet som jag uppskattar som jag tror är viktig. Sabuni gick inte i fällan; hon ägnade sig inte åt rasiststämplingar och andra dumheter. Åkesson gick inte för långt; han backade när det krävdes. En riktigt bra debatt kort sagt. 

Profilbild Widar AnderssonWidar Andersson
Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

"Om du inte upprepar det kastar jag dig genom fönstret"

Krönika

Widar Andersson: Partier som växer är beslutsamma på rätt sätt

TV

Inga lättnader av restriktionerna – se pressträffen med Löfven här

Norrköping

Kyrkan överklagar till högsta instans

Hälsa och sjukvård

Vaccinuppmaningen till regeringen: Pröva allt

Visa fler