Hjälper inte att skylla på Miljöpartiet

Rättegången är bara påbörjad. Vi vet inte hur de slutliga domarna kommer att se ut.

Här undersöker polisen mordplatsen i Köpenhamnsförorten Herlev i juni 2019. Här dog två unga kriminella från ett gäng i Sverige. Fem unga kriminella från ett annat gäng i Sverige har suttit häktade i drygt ett år.

Här undersöker polisen mordplatsen i Köpenhamnsförorten Herlev i juni 2019. Här dog två unga kriminella från ett gäng i Sverige. Fem unga kriminella från ett annat gäng i Sverige har suttit häktade i drygt ett år.

Foto: Johan Nilsson/TT

Krönika2020-08-13 06:20
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men den reservationen i minne vill jag ändå hävda att det är ett stort lyft för brottsbekämpningen i Sverige att en rättegång mot fem gängkriminella ungdomar från Rinkeby i Stockholm hålls i Danmark. På en punkt kan vi redan nu konstatera att Danmark har hjälpt oss. Att de fem misstänkta mördarna är unga - två var 17 år då dubbelmordet begicks - har inte hindrat Danmark att hålla de misstänkta i häkte i drygt ett år. Att resolut plocka bort folk från den kriminella scenen är helt avgörande för den stat som på allvar vill slå tillbaka mot grov gängkriminalitet. Skillnaderna mellan Danmark och Sverige tycks vara betydande när det gäller viljan och målmedvetenheten att ta itu med kriminaliteten. Mycket av det som det i åratals har talats om att göra i Sverige; det är redan verklighet i Danmark.

De fem kriminella gängmedlemmarna från Stockholm åtalas för mord på två andra gängkriminella från Sverige. Morden genomfördes i den danska staden Herlev i juni förra året. Det som kanske sågs som ett smart upplägg då morden planerades visar sig förmodligen vara ett ödesdigert misstag. Döms de för sina brott så kommer de att få sitta i fängelse betydligt längre än vad de skulle ha fått göra i Sverige. 

Expressens kriminalreporter Fredrik Sjöshult rapporterar från rättegången: ”I Sverige har de kriminella gängen lärt sig att använda ungdomar för att begå grova brott men när två ungdomar, som var 17 år vid dubbelmordet i Herlev, nu ställs inför rätta riskerar de att dömas till 20 års fängelse. I Sverige dömdes Abdirizak Osman (--) till tre års ungdomsvård när han sköt ihjäl en man från ett rivaliserande gäng (--) på en pizzeria i Rinkeby. Ett straff som han nu rymt ifrån. En särskild dansk gänglagstiftning används av åklagaren i rättegången mot de fem misstänkta dubbelmördarna från Rinkebygänget. Lagen ger möjlighet att dubbla straffen för brott som utförs av gängkriminella.”

I Sverige blir det ingen riktig ordning på politiken mot gängkriminaliteten. Det ligger mycket i Anna Dahlbergs slagfärdiga konstaterande på Expressens ledarsida för snart ett år sedan: "Den grundläggande krisinsikten tycks saknas i regeringen."

I ett lagförslag från regeringen som nu remissbehandlas vill man till exempel förbjuda att kriminella under 18 års ålder ska kunna hållas häktade i mer än tre månader. Mot bakgrund av den svenska gängkriminalitetens ungdomliga struktur är det ju helt obegripligt att gå fram med ett sådant förslag. Det hjälper inte att skylla på Miljöpartiet. Regeringen är regeringen.

Karta: Herlev Bymidte