Därför är Lars Stjernkvist större än sina uppdrag

Idag tänker jag skriva några rader om Lars Stjernkvist.

Lars Stjernkvist på O-ringen förra sommaren. Nu har han nått fram till sista kontrollen som ledande kommunpolitiker. Nästa lopp blir något annat. Men alltid med kompassen inställd på bästa möjliga för S.

Lars Stjernkvist på O-ringen förra sommaren. Nu har han nått fram till sista kontrollen som ledande kommunpolitiker. Nästa lopp blir något annat. Men alltid med kompassen inställd på bästa möjliga för S.

Foto: Fredrik Persson / TT

Krönika2020-11-27 05:19
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På måndag 30 november väljs Olle Vikmång till Stjernkvists efterträdare som kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. För första gången på sisådär trettio år har han därmed inte längre några ledande uppdrag för Socialdemokraterna i riket eller i socknen. Det betyder nu inte så mycket. Stjernkvist är större än sina uppdrag. Folk i allmänhet har annat att tänka på och dona med och håller inte dödskoll på titlar och uppdrag. Däremot minns vi gärna rejäla personer som förefaller att mena vad de säger och säga vad de menar. Visst har Stjernkvist hårburret på sin sida. Men att förlita sig på sitt utseende håller inte särskilt långt och länge. Politik är en ord- och (ibland) tankebransch. Och det är där Lars Stjernkvist sticker ut. Han talar med egna ord och han tänker gärna egna tankar. Visst är det de politiska partierna som sätter upp personer på vallistor och som sätter in personer i regeringar och kommunstyrelser och allt vad det nu kan vara. Till och med showmannen Donald Trump fick kasta in handduken när ledargarnityret i Republikanerna antydde att tiden är ute, valet är förlorat och festen är slut. Partierna utgör maktstrukturens kärna i valdemokratin. Det är partier som ställer upp i val. Så är det. Men inom - och ibland en smula utanför - dessa ramar finns det stora utrymmen för personligheter och för eget politiskt tänkande och tyckande. I vart fall är det så i de större partierna. Det är därför jag gillar stora partier bättre än små partier. Små partier är små därför att de flesta tycker att partierna är konstiga. Stora partier är stora därför att de inte uppfattas som särskilt konstiga utan som "folk är mest." Stora partier är stora eftersom personer kan vara stora i sådana partier. 

Lars Stjernkvist är en varsam, snäll och klok person med egna tankar och egna ord. Så är det. Hans tänkande och ordande går dock alltid ut på att försöka komma fram till lösningar och metoder och program som han tror är det bästa för "partit" här och nu. Någon mer lojal socialdemokrat än Stjernkvist har jag aldrig träffat. Och då menar jag "lojal" ur ordets allra finaste och viktigaste betydelse. Inget nickedockande. Inte alls. Utan en person att lita på när det gäller. S kan lita på att Stjernkvist säger vad han tycker vore det bästa för S. Inte för att driva någon höger eller vänsterlinje eller något annat sånt trams. Utan det bästa för att Socialdemokraterna ska kunna fortsätta påverka samhällsutvecklingen på ett bra sätt. Politik är kött och blod och människor. Därför är Stjernkvist större än sina uppdrag.

Lars Stjernkvist har provat på det mesta i politiken. Men har mycket kvar att ge. Alltid med S bästa för ögonen.
Lars Stjernkvist har provat på det mesta i politiken. Men har mycket kvar att ge. Alltid med S bästa för ögonen.