Våldet och förtrycket utövas kollektivt av familjen

Hela Norrköping ska stå på offrets sida.

Nina Olofsson skriver om hedersvåld i sin första debattartikel för Norrköpingspartiet.

Nina Olofsson skriver om hedersvåld i sin första debattartikel för Norrköpingspartiet.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Debatt2021-06-02 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi behöver vidta kraftfulla åtgärder om vi ska ha ett trovärdigt arbete emot hederskulturen. Vi måste tidigt identifiera de kvinnor, barn, ungdomar och män som är utsatta, då som först får vi möjlighet att förändra och skydda dem emot tvångsgifte, slöjtvång, barnäktenskap och frihetsberövande, det skriver Nina Olofsson som företräder det nya partiet Norrköpingspartiet som planerar att ställa upp i kommunvalet nästa höst.

Att inte med all kraft synliggöra och motverka hedersrelaterad brottslighet är att överge dess offer. Ett samhälle som värnar om individen och dennes rättigheter, accepterar inte att människors frihet och mänskliga rättigheter fråntas dem eller att de beskärs på grund av en hederskultur. 

Vi måste göra allt vi kan för att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. En person som befinner sig i en hedersvåldskultur och som motsätter sig detta, riskerar att bli utsatt för våld, kränkningar, mer kontroll och i extrema fall även att bli offer för hedersmord. För att förebygga hedersbrottsligheten måste man ha rätt problemformulering, med insikt att våldet och förtrycket utförs kollektivt från familjen.

Från september 2019 när man införde hedersmarkering i polisens utredningssystem, har 1400 ärenden fått den markeringen, och mörkertalet anses vara stort. Vi behöver vidta kraftfulla åtgärder om vi ska ha ett trovärdigt arbete emot hederskulturen. Vi måste tidigt identifiera de kvinnor, barn, ungdomar och män som är utsatta, då som först får vi möjlighet att förändra och skydda dem emot tvångsgifte, slöjtvång, barnäktenskap och frihetsberövande etc.  


För att ha ett trovärdigt arbete behöver vi två hedersbrottssamordnare som ska ta fram en handlingsplan emot hedersrelaterad brottslighet, med tydligt fokus på förebyggande insatser och upplysning. Det är viktigt att de barn och ungdomar som växer upp med hedersvåld och förtryck, att detta synliggörs genom statistik med tydliga mätbara mål, eftersom vi först måste veta hur utbrett det är och sen kunna se om de åtgärder som sätts in har någon effekt. 


Vi i Norrköpingspartiet vill även se att det finns en lokal dit berörda kan gå till anonymt, för att få stödsamtal, men även för att det ska vara lättillgängligt att veta vart man kan få råd, stöd och hjälp för att ta sig ur en hederskultur. 
Inte en enda som fråntas sina mänskliga rättigheter ska lämnas ensam, här ska hela Norrköping konsekvent stå på offrets sida. 

 

Det hedersrelaterade våldet behöver uppmärksammas och bekömpas med större resruser än idag; det anser dagens debattör.
Det hedersrelaterade våldet behöver uppmärksammas och bekömpas med större resruser än idag; det anser dagens debattör.