Kommunerna stoppar för mÄnga vindkraftverk

Vindkraft pressar elpriset och möjliggör industrins klimatomstÀllning.

Daniel Badman Àr vd i vindkraftens branschorganisation Svensk Vindenergi.

Daniel Badman Àr vd i vindkraftens branschorganisation Svensk Vindenergi.

Foto: Svensk vindenergi

Debatt2022-02-02 09:54
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vindkraften pressar elpriset i södra Sverige. Fler kommuner behöver bidra till den utbyggnad som möjliggör elektrifieringen och klimatomstÀllningen.

Elpriserna har varit ovanligt höga den senaste tiden, men Sverige har klarat sig bÀttre Àn de flesta andra lÀnder. De höga elpriserna beror frÀmst pÄ ökat pris pÄ naturgas och koldioxidutslÀpp som belastar elproduktionen i mÄnga lÀnder i Europa. I Sverige motverkas de stigande elpriserna av en ökande andel vindkraft i elsystemet.

Detta bekrĂ€ftas av en ny analys frĂ„n Sweco, som visar att varje ny terawattimme (TWh) vindkraft som tillkommer mellan 2022 och 2025 sĂ€nker Ă„rsmedelpriset pĂ„ el med 0,4 öre per kilowattimme (kWh) i södra Sverige (SE3 och SE4). Under tidsperioden byggs 20 TWh vindkraft och prispressen i syd blir sĂ„ledes totalt 8 öre per kWh. 

Att vindkraften pressar elpriserna Ă€r förstĂ„s viktigt för alla elanvĂ€ndare. Men utbyggd vindkraft Ă€r ocksĂ„ ett mĂ„ste för att möta det snabbt vĂ€xande behovet av el. Industrier satsar nu stort pĂ„ bland annat grön vĂ€tgas, fossilfritt stĂ„l och batteritillverkning. Det Ă€r nya marknader dĂ€r Sverige kan bli vĂ€rldsledande och som kan ge lokal tillvĂ€xt av jobb och skatteintĂ€kter. Behovet av el vĂ€ntas bli dubbelt sĂ„ stort inom 20 Ă„r. Bara vindkraften kan byggas tillrĂ€ckligt snabbt och till sĂ„ lĂ„ga priser som efterfrĂ„gas. 

Men Ă€ven om vindkraftens utbyggnad Ă€r stark de nĂ€rmaste 2–3 Ă„ren, sĂ„ riskerar den att avta dĂ€refter. Antalet vindkraftverk som beviljas tillstĂ„nd minskar. Det Ă€r ett problem för södra Sverige, som redan i dag har brist pĂ„ elproduktion – vilket hotar konkurrenskraften och hindrar företagsetableringar. Ett avgörande hinder i utbyggnaden av elproduktion Ă€r att hĂ€lften av alla vindkraftverk stoppas av det kommunala vetot innan miljöprövningen – som utreder pĂ„verkan pĂ„ djur, natur och mĂ€nniskor – har inletts. 

En vanlig orsak till avslagen Àr att befolkningen lokalt kÀnner oro för vindkraftens pÄverkan. Oron ska respekteras, men pÄverkan Àr generellt mycket liten, och den prövas noggrant i miljöprövningen, som fÄr inledas först efter en kommunal tillstyrkan.

Fler kommuner behöver visa tillit till miljöprövningen, och bidra till vindkraftens utbyggnad. DĂ„ kan det sĂ€kras en fortsatt dĂ€mpning av elpriserna. DĂ„ understödjs framvĂ€xten av en grön industri som bidrar till att utveckla södra Sverige pĂ„ ett mycket lovande sĂ€tt. 

Vindkraften vbehövs för att sÀnka elpriserna i södra Sverige; det hÀvdar dagens debattör.
Vindkraften vbehövs för att sÀnka elpriserna i södra Sverige; det hÀvdar dagens debattör.