Jimmie Åkesson vill in i den moderata stugvärmen

Sverige 1 oktober 2020 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tiden har Sverigedemokraternas retorik bitvis skärpts i frågor som rör utvisningar och återvandring. Ingen är mer positiv till en sådan positionsförflyttning än Alternativ för Sverige, eftersom Sverigedemokraterna är en naturlig samarbetspartner för oss.

Att Sverigedemokraterna börjat använda begreppet återvandring tycks dessvärre vara mer taktik än en genuin vilja att presentera lösningar på Sveriges invandringsproblem. Man vill hålla partiets kärnväljare nöjda, samtidigt som man vill komma in i stugvärmen hos M och KD.

Resultatet blir en kompromiss där man använder återvandringsbegreppet, men undviker att fylla det med innehåll som kan uppfattas som kontroversiellt. 

Denna linje blev tydlig i Aktuellts senaste intervju med Jimmie Åkesson den 15 september. Det är framförallt två saker som sticker ut: 

För det första säger Åkesson att partiet vill ha en invandring som ligger på “EU:s miniminivå”. Det innebär i praktiken tusentals uppehållstillstånd per år. Att man förespråkar denna linje istället för noll, beror på att partiet numera är för EU-medlemskapet och därmed måste anpassa sin politik efter Bryssels regelverk.

Det andra, och mest uppseendeväckande, är att partiets återvandringspolitik bara är frivillig. Inga uppehållstillstånd ska rivas upp. “Vi tänker inte tvinga någon med uppehållstillstånd att lämna landet, däremot kan man stimulera frivillig återvandring”, bedyrade Åkesson.

För många SD: väljare måste detta ha kommit som en kalldusch. Det här var knappast vad de väntade sig.

Sverige har redan idag frivillig återvandring. Vem som helst har rätten att åka tillbaka till sitt hemland, och kan ofta få ekonomiskt bidrag för detta via Migrationsverket. När Åkesson fick frågan om huruvida partiets politik med frivillig återvandring skulle göra någon skillnad, blev svaret att Sverige måste “hjälpa till” genom att “göra det ännu mer lukrativt, ännu mer generöst” än idag att lämna landet. Längre än så sträcker sig tydligen inte partiets återvandringspolitik.

En sak har Åkesson rätt i, nämligen att det är “oerhört svårt att lösa situationen” som de andra partierna har ställt till med. Ja, det är svårt, för att inte säga omöjligt, om man notoriskt undviker förslag som kan uppfattas som radikala i jämförelse med dagens politik. Men det är bara sådana förslag, som tvingande återvandring, som kan lösa situationen. Allt annat bevarar status quo. Den som inte tänker utanför boxen, kommer aldrig att kunna förändra något på riktigt.

 

 

Gustav Kasselstrand Partiledare, Alternativ för Sverige

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Första Diamantbollen: "Aldrig varit bäst på nåt"

Sverige

Tvååring fick muskelskada efter vårdmiss

Sverige

L: Ändra processen för sjukskrivning

Politik

Liberalerna kvar under spärren

Brott & Straff

Utredning mot polischefer läggs ned

Visa fler