Det vore ett hån mot skolmuseets verksamhet

Norrköping 3 mars 2021 09:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oskarsskolan har i flera år varit hemvist för skolmuseet i Norrköping. Ett museum med en omfattande samling av mycket hög kvalitet. I många år har Skolmuseets placering i Oskarsskolan varit en diskussionsfråga. Det kan inte vara bra för någon att ständigt leva med hotet att man måste flytta. Det är därför otroligt viktigt för föreningen och för skolmuseet att den plats som kommer att bli framtidens skolmuseum verkligen blir framtidens skolmuseum. Att det ständiga hotet om flytt försvinner för överskådlig framtid. Med lugn och ro kan föreningen utveckla verksamheten ännu mer.

Det är naturligtvis inte bra att förskolebarn och skolelever varje dag tvingas gå till baracker och andra tillfälliga lösningar. Varken för dem eller för kommunens ekonomi. Baracker är dyra, och vi behöver naturligtvis lösa lokalfrågan på ett mer beständigt sätt, men vi måste vara lite kloka också. Om vi ska bedriva förskole- och skolverksamhet i Oskarsskolan krävs en omfattande ombyggnad och anpassning av lokalerna och det kan bli en väldigt dyr historia. 

Nya barn kanske passar bäst i nya hus med alla de standarder vi idag har för den verksamheten. Skulle det verkligen inte bli billigare att bygga en ny förskola/skola än att göra den mycket omfattande ombyggnationen av Oskarsskolan? Har någon räknat på det?

De lokaler som har erbjudits föreningen som driver skolmuseet, är på tok för små för att rymma de omfattande samlingarna, och även om Lilla Holmsta också är en skola, och en plats föreningen själv kan tänka sig, är den liten och även den behöver omfattande renoveringar för att kunna hysa någon verksamhet. Att erbjuda dem en fjärdedel av den yta de har idag är ett hån mot verksamheten.

Om vi bygger en ny skola, t.ex på platsen för Mattsonska huset i promenaden nedanför Oskarsskolan skulle skolmuseet kunna finnas kvar i sina nuvarande lokaler. Det vore kanske en bra lösning, kanske den bästa, men det viktigaste för verksamheten borde ändå vara att få en tillräckligt stor lokal där man garanterat kan fortsätta sin verksamhet i lugn och ro, utan ständiga hot om flytt, och det har inte gällt just Oskarsskolan. 

Norrköpings befolkning växer och kommunen har ett ständigt ökande behov av skollokaler, och vi måste värna våra barns skolgång och utveckling, det är självklart, men en kommun av Norrköpings storlek behöver också kultur och historia. 

Ett historielöst samhälle riskerar att bli ett farligt och obehagligt samhälle, och det vill vi INTE ha.

 

Mia Sköld (MP)

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Han blir ny biträdande kommundirektör i Norrköping

Debatt

Debatt: Vi förväntar oss gripna och dömda brottslingar

Norrköping

Plus 437 miljoner – "Nu kan vi satsa på skolan"

Ledare

Ledare: Svedahl är en rastlös person som gillar att flyga

Norrköping

Förslag om stora förändringar för det kommunala bolaget

Visa fler