Vad sägs om OS i Norrköping 2036?

Lars Stjernkvist

Lars Stjernkvist

Foto: Joakim Blomqvist

Krönika2021-07-28 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fram till 2032 är det klart var sommarspelen ska avgöras, men sedan är det en öppen fråga. Det är dags för Norrköping att lämna in en OS-ansökan. Vi har onekligen visat att vi klarar av stora arrangemang. Har redan flera anläggningar som håller måttet och vi har goda erfarenheter av samarbete med våra grannar. Det är till exempel möjligt att förlägga några fotbollsmatcher till Linköping.  Med ett OS i Norrköping slipper vi gå upp mitt i natten för att följa simningen och vi hinner äta frukost före handbollen. 

Det finns förstås en hake. Eller rättare uttryckt, 260 miljarder. 

Den officiella uppgiften är en annan, men enligt Oxfordforskaren Alexander Budzier hamnar slutnotan runt dessa 260 miljarder kronor. Det betyder i så fall att det slås ytterligare ett rekord under Japan-OS, kostnadsrekordet från Sotji. Visst, vi får mycket för pengarna. En massa sport och anläggningar som kan göra nytta även när OS-arrangemanget har dragit vidare. Samtidigt står det runt om i världen ödsliga och överdimensionerade anläggningar, som påminner om spel för länge sedan. 

Nej, jag har inte fått värmeslag. Jag inser att det även av andra skäl aldrig blir något OS i Norrköping. Möjligen någon enda gren om ett OS mot förmodan hamnar i Stockholm och Sverige. En gång i tiden motionerade jag i riksdagen om att OS borde förläggas till en fast plats för sommar-OS och en för vinter-varianten. Aten var det givna valet för sommar-OS. Ett argument var kostnaderna, ett annat att flyttandet runt i världen göder den korruption och det mygel som tyvärr numera präglar spelen nästan lika mycket som stolpskotten och sekundstriderna.

Jag har upplevt många avslag i mitt politiska liv. Det om att förlägga OS till en permanent plats fick nog det verbalt brutalaste hittills. 

Jodå, jag kan begripa varför. Själva syftet med spelen är att förena världen, skapa en större förståelse. Det ligger ett stort symboliskt värde i att spelen flyttar runt och besöker alla världsdelar. Kostnadskurvan måste emellertid brytas. Därför noterar jag med tillfredsställelse att processen för att välja värdstad har förändrats. Den utdragna och dyra dragkampen mellan olika städer är borta och numera söker Olympiska kommittén upp kandidater och föreslår en lämplig.  Det blev Brisbane 2032.

Ett steg i rätt riktning. Men för undvikande av missförstånd; om de ansvariga ringer Norrköping inför 2036, då tycker jag att svaret ska bli att Aten är ett ännu bättre och framför allt billigare alternativ.